Från flera håll

Trumps migrationsförslag möter motstånd

2:17 min

USA:s president Trump vill minska anhöriginvandringen till USA och i stället prioritera personer med hög utbildning och resurser att klara sig ekonomiskt.

Men förslaget möter motstånd från flera håll och har små utsikter att passera kongressen.

Det amerikanska migrationssystemet ska ta in folk som kan öka möjligheterna för amerikanska låginkomsttagare - inte konkurrera med dem om jobben, sa Donald Trump i ett tal i Vita husets trädgård.

Talet verkade vända sig lika mycket till möjliga väljare i presidentvalet nästa år som till de kongresspolitiker som skulle behöva rösta igenom en migrationsreform för att den ska bli verklighet.

Systemet som Trump beskriver skulle prioritera unga, högutbildade och resursstarka invandrare och kraftigt minska den anhöriginvandring som i dag står för en majoritet av den totala migrationen. Det skulle inte bli färre nya amerikaner men de skulle ha mätbara förutsättningar att berika USA omgående enligt Trumps förslag som till stora delar författats av hans svärson Jared Kushner.

Men idén avfärdades redan på förhand av demokraterna som orealistiskt, omänskligt och oamerikanskt eftersom man menar att det utesluter stora delar av den typ av migration som traditionellt byggt upp USA. Från konservativa invandringskritiker fick förslaget också tummen ned eftersom det inte avser att minska invandringen.

Men kanske kan det här med Trump-mått mätt mjukare talet om migrationen ändra en del mittenväljares bild av presidenten. I kongressen har förslaget ingen chans eftersom det inte innehöll några eftergifter till demokraterna som styr den ena kammaren.

Den omstridda muren fick relativt lite utrymme i talet, när det gäller gränskontroll föreslår Trump framför allt omfattande investeringar i ny övervakningsteknik som ska finansieras genom gränsavgifter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista