Analys

Furtenbach: L vill visa att de inte sitter i regeringens knä

1:38 min

Liberalerna kommer rösta för misstroende mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

– Jag tror att Liberalerna har ett behov att visa att man inte sitter i regeringens knä, säger Fredrik Furtenbach, Ekots inrikespolitiska kommentator.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Annika Strandhälls öde som minister ligger nu i Centerpartiets händer, menar Fredrik Furtenbach. Enbart Liberalernas röster hjälper inte Moderaterna som på torsdagen begärde misstroendevotum mot socialförsäkringsministern.

– Centerpartiet har sagt att de ska diskutera det här, och det har låtit så relativt länge, så vi vet inte.

Enligt Fredrik Furtenbach finns ”ett element av valrörelse” i Moderaternas och Liberalernas båda utspel.

– En annan sak är att det finns en tävling om att vara hårdast i opposition mellan Moderaterna och Kristdemokraterna.

 – Sedan ska vi inte glömma att det fanns ett element av valrörelse redan när Annika Strandhäll sparkade Ann-Marie Begler, säger Fredrik Furtenbach.

Bakgrunden till Moderaternas begäran om misstroendevotum är att Annika Strandhäll petade Ann-Marie Begler som generaldirektör för försäkringskassan förra året.

– Då var det ett annat val som närmade sig, och de tyckte inte att Ann-Marie Begler passade in i det budskap som regeringen hade då. Hon hade blivit ett ansikte utåt för en alldeles för hård försäkringskassa, säger Fredrik Furtenbach, Ekots inrikespolitiska kommentator.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista