Moderaterna begär misstroende

Besked om Strandhäll dröjer

2:37 min

Efter beskedet att Liberalerna stöder misstroendeomröstningen mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, meddelar Centerpartiet att de ännu inte tagit ställning i frågan.

– Hur C ställer sig till den misstroendeförklaring som Moderaterna väckt, det kommer vi gemensamt i riksdagsgruppen att diskutera. Det är viktigt att man använder misstroendeinstrumentet nogsamt, säger centerledaren Annie Lööf.

Kommentaren gav Centerledaren i samband med en presskonferens i Göteborg med anledning av kampanjarbete inför EU-valet.

Något besked om socialförsäkringsminister Annika Strandhälls framtid blir det inte i dagsläget.

Omröstningen sker i riksdagen 28 maj och innan dess kommer Centerpartiet att lämna besked i frågan, enligt Annie Lööf.

– Nu har vi fokus på EU-valet. Men vi kommer självklart lämna besked i god tid innan omröstningen, sa Centerledaren.

Turerna kring chefsposten på Försäkringskassan

Den 27 april förra året kallade dåvarande socialministern Annika Strandhäll (S) till presskonferens för att meddela att Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler skulle bytas ut omedelbart. Beslutet var helt oväntat och Strandhäll hade svårt att förklara vad som låg bakom.

Maria Hemström Hemmingsson tillförordnades på samma pressträff som generaldirektör. Både hon, Begler och andra har sedan sökt tjänsten som generaldirektör, men regeringen har inte tillsatt någon permanent ännu.

Begler gjorde klart att hon hade velat fortsätta och hävdade senare i intervjuer att hon fick sparken för att regeringen var rädd att förlora valet på grund av debatten om Försäkringskassan som hjärtlös och stelbent byråkratisk.

Strandhäll sade att det inte alls handlade om det utan att Begler inte gjort nog för att se till att människor inte hamnar i limbo mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, när de inte längre beviljas sjukpenning utan måste söka jobb.

Regeringen och Strandhäll KU-anmäldes för petningen av Begler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista