Nio misstroendeomröstningar – aldrig någon som fällts

2:05 min

Totalt nio gånger har det hållits misstroendeomröstningar i riksdagen. Alla gånger har ministern eller regeringen klarat sig.

En begäran om misstroendeförklaring ska läggas fram av ledamöter under ett kammarsammanträde, minst 35 ledamöter måste stå bakom begäran.

I det aktuella fallet med Annika Strandhäll har 42 moderata riksdagsledamöter skrivit under misstroendeförklaringen.

Om talmannen anser att det finns förutsättningar att ta upp begäran om misstroendeförklaring till prövning bordlägger talmannen ärendet, vilket innebär att ärendet får vila till nästa kammarsammanträde.

Om begäran står fast vid det andra sammanträdet bordläggs ärendet igen. På det tredje sammanträdet får själva omröstningen ske.

Om en majoritet röstar för misstroendeförklaringen – det vill säga minst 175 riksdags-ledamöter – ska talmannen entlediga statsrådet.

I misstroendeförklaringen mot Strandhäll kommer denna omröstning hållas tisdagen den 28 maj klockan 12.

Om det innan omröstningen står klart att en majoritet kommer rösta för misstroendeförklaringen, är det troligt att statsministern kommer entlediga statsrådet – för att undvika en förnedrande omröstning i kammaren.

Nio gånger har begäran om misstroendeförklaring lett till en omröstning i kammaren. Men omröstningarna där har aldrig lett att en minister eller regeringen fällts.

Den första misstroendeomröstningen skedde 1980, mot statsminister Thorbjörn Fälldin, på begäran av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet Kommunisterna, som partiet då hette, som var missnöjda med den ekonomiska politiken.

Den senaste omröstningen var september 2017. Då Moderaterna vara missnöjda med försvarsminister Peter Hultqvist, S, i samband med de säkerhetsbrister som uppdagades på Transportstyrelsen sommaren 2017.

I samma veva riktades även misstroendeförklaringar mot inrikesminister Anders Ygeman, S, och infrastrukturminister Anna Johansson, S. De fick lämna regeringen innan omröstningen.

Om misstroendet gäller statsministern måste hela regeringen avgå. Regeringen kan dock förhindra detta genom att inom en vecka från misstroendeförklaringen besluta om extra val till riksdagen.

Fakta: Samtliga misstroendeomröstningar

September 2017 - Peter Hultqvist
På begäran av M genomförs en omröstning mot försvarsminister Peter Hultqvist, S. Partiet är missnöjt med hur försvarsministern agerat i samband med de säkerhetsbrister som uppdagades på Transportstyrelsen sommaren 2017. Förslaget röstas ned med siffrorna 137-135.

September 2017 - Stefan Löfven
På begäran av SD genomförs en omröstning mot statsminister Stefan Löfven, S. Partiet är missnöjt med hur statsministern agerat i samband med de säkerhetsbrister som uppdagades på Transportstyrelsen under sommaren 2017. Förslaget röstas ned med siffrorna 136-43.

Oktober 2015 - Magdalena Andersson
På begäran av SD genomförs en omröstning mot finansminister Magdalena Andersson, S. Partiet är bland annat missnöjt med finansministerns budgetförslag som de anser är underfinansierat på grund av kostnader för migrationen. Förslaget röstades ned med siffrorna 137–43.

Januari 2015 - Stefan Löfven
På begäran av SD genomförs en omröstning mot statsminister Stefan Löfven, S. Partiet är missnöjt med statsministerns olika besked om avgång och extra val under hösten efter valet 2014 i samband med budgetbehandlingen i riksdagen. Förslaget röstas ned med siffrorna 133–45.

Oktober 2002 - regeringen
På begäran av M genomförs en omröstning mot regeringen. Partiet är missnöjt med att S tre veckor efter valet ännu inte kommit överens med V och MP om regeringsstöd. Förslaget röstas ned med siffrorna 174–158.

Oktober 1998 - Göran Persson
På begäran av M genomförs en omröstning mot statsminister Göran Persson, S. M är missnöjt med att han inte avgått efter valet, då majoritetsförhållandena i riksdagen förändrades. Förslaget röstas ned med siffrorna 186–82.

November 1996 - Göran Persson
På begäran av M, FP och KD genomförs en omröstning mot statsminister Göran Persson, S. Partierna är missnöjda med hans uttalanden under en resa till Kina 1996. Förslaget röstas ned med siffrorna 204–119.

Februari 1985 - Lennart Bodström
På begäran av M, FP och C genomförs en omröstning mot utrikesminister Lennart Bodström, S. Partierna är missnöjda med hans uttalanden om ubåtskränkningarna. Förslaget röstas ned med siffrorna 182–160.

Oktober 1980 - Thorbjörn Fälldin.
På begäran av S och VPK genomförs en omröstning mot statsminister Thorbjörn Fälldin, C. Partierna är missnöjda med den ekonomiska politiken. Förslaget röstas ned med siffrorna 175–174.

Källa: Riksdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista