Nio misstroendeomröstningar – aldrig någon som fällts

2:05 min

Totalt nio gånger har det hållits misstroendeomröstningar i riksdagen. Alla gånger har ministern eller regeringen klarat sig.

En begäran om misstroendeförklaring ska läggas fram av ledamöter under ett kammarsammanträde, minst 35 ledamöter måste stå bakom begäran.

I det aktuella fallet med Annika Strandhäll har 42 moderata riksdagsledamöter skrivit under misstroendeförklaringen.

Om talmannen anser att det finns förutsättningar att ta upp begäran om misstroendeförklaring till prövning bordlägger talmannen ärendet, vilket innebär att ärendet får vila till nästa kammarsammanträde.

Om begäran står fast vid det andra sammanträdet bordläggs ärendet igen. På det tredje sammanträdet får själva omröstningen ske.

Om en majoritet röstar för misstroendeförklaringen – det vill säga minst 175 riksdags-ledamöter – ska talmannen entlediga statsrådet.

I misstroendeförklaringen mot Strandhäll kommer denna omröstning hållas tisdagen den 28 maj klockan 12.

Om det innan omröstningen står klart att en majoritet kommer rösta för misstroendeförklaringen, är det troligt att statsministern kommer entlediga statsrådet – för att undvika en förnedrande omröstning i kammaren.

Nio gånger har begäran om misstroendeförklaring lett till en omröstning i kammaren. Men omröstningarna där har aldrig lett att en minister eller regeringen fällts.

Den första misstroendeomröstningen skedde 1980, mot statsminister Thorbjörn Fälldin, på begäran av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet Kommunisterna, som partiet då hette, som var missnöjda med den ekonomiska politiken.

Den senaste omröstningen var september 2017. Då Moderaterna vara missnöjda med försvarsminister Peter Hultqvist, S, i samband med de säkerhetsbrister som uppdagades på Transportstyrelsen sommaren 2017.

I samma veva riktades även misstroendeförklaringar mot inrikesminister Anders Ygeman, S, och infrastrukturminister Anna Johansson, S. De fick lämna regeringen innan omröstningen.

Om misstroendet gäller statsministern måste hela regeringen avgå. Regeringen kan dock förhindra detta genom att inom en vecka från misstroendeförklaringen besluta om extra val till riksdagen.