EU-valet

Moderaterna vill inrätta europeisk polisstyrka

1:14 min

Moderaterna går till val på att inrätta en europeisk polisstyrka som ska ha som syfte att bekämpa illegala vapen och narkotika inom Europa.

Tanken är att polisstyrkan ska agera i områden, framförallt i västra Balkan där vapen och narkotika förs in i Europa och smugglas vidare.

– Vi måste bekämpa narkotikan som förgiftar vårt samhälle, alla illegala vapen som kommer in och föder gängkonflikterna i Sverige, säger Tomas Tobé, Moderaternas förstanamn till EU-valet.

Är det ett europeiskt FBI?

– Europa är ingen federal stat utan den här polisstyrkan ska ju ledas under svenskt befäl om de skulle operera i Sverige. Jag tror att vi får konstatera att vi har stora problem framförallt nere i Balkan där mycket vapen och narkotika kommer in. Här behöver vi göra mer för att stoppa det, säger Tomas Tobé.

Tidigare har ju Moderaterna varit tydliga med att det här är en nationell angelägenhet. Vad har ändrats?

– Kriminaliteten blir allt mer gränsöverskridande. Det räcker inte med allt vi gör i varje enskilt medlemsland. Vi behöver ha mer europeiskt samarbete om vi ska lyckas vinna kriget mot narkotika och illegala vapen, säger Tomas Tobé, Moderaterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista