Val i Australien

Miljön viktig i jämnt Australienval

2:21 min

Det mesta pekar på att landet får sin åttonde premiärminister på 12 år.

I morgon kommer mer än 16 miljoner röstberättigade i Australien gå till valurnorna. Att gå och rösta är obligatoriskt i landet.

Det mesta pekar på att landet får sin åttonde premiärminister på 12 år. Bland landets unga är klimatet en viktig fråga.

– Jag heter Lucy Chen och jag studerar i Sydney. Den största frågan för mig i valet är klimatförändringarna. Inget av våra stora partier är ens nära att göra tillräckligt för att stoppa klimatförändringarna, säger hon till nyhetsbyrån Reuters.

De senaste opinionsundersökarna har visat att det förmodligen blir ett regeringsskifte i landet efter sex år med en center-höger koalition med Liberalerna som största parti. Sedan augusti med Scott Morrison som premiärminister. Men det är mycket jämnt.

Arbetarpartiet Labours premiärministerkandidat är Bill Shorten.

Täta partiledarbyten och inre strider har inom båda partierna har varit vardag under de senaste åren, vilket också lett till att landet bytt premiärminister mycket ofta. Sittande Scott Morrison är landet sjunde premiärminister sedan 2012.

Både Liberalerna och Labor har av många kallats för klimatförnekare och frågan har vid tidigare val inte blivit så stor i debatten. Men denna gång har framförallt unga visat sin oro.

Studenter i Sydney protesterar mot planerna på att öppna den som skulle bli den största kolgruvan Adani i Queensland. Ett beslut båda partierna står bakom då just kolexporten till främst Kina är en av landets viktigaste inkomstkälla. Men när det gäller att minska klimatpåverkan så har Labor gjort vallöften om att minska utsläppen kraftigare än de löften som Liberalerna gjort.

Förstagångsväljaren Nathan i Sydney säger att han i hjärtat är liberal.

– De har bäst ekonomisk politik men jag oroar mig mycket för miljön så jag vet inte om Scott Morrison får min röst, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista