Brexit

Mays och Corbyns samtal har brutit samman

1:51 min

I Storbritannien har brexit-förhandlingarna mellan regeringen och Labourpartiet brutit samman. Det var Labourledaren Jeremy Corbyn som i dag bestämde sig för att avbryta samtalen med regeringen.

Regeringen har inte varit beredd att kompromissa, säger Jeremy Corbyn till BBC. Han anser också att det inte går att förhandla med en regering som snart har en ny premiärminister.

Theresa May skyller däremot sammanbrottet i förhandlingarna på att Labour inte kan bestämma sig för om partiet vill lämna EU eller hålla en andra folkomröstning i frågan.

Att det nu inte blir något avtal mellan regeringen och Labour gör det mycket svårare för Theresa May att lyckas med sin stora uppgift som premiärminister att ta Storbritannien ut ur EU. Hon kommer göra ett sista försök i början på juni men om det misslyckas kommer hon tvingas att släppa fram en ny ledare i partiet.

Valet av hennes ersättare kommer i så fall inledas redan i juni och beräknas vara klart först i september. Två kandidater ska tas fram under sommaren som partimedlemmarna får välja mellan. Favorit att vinna är Boris Johnson.

Det troliga är att den nye premiärministern kommer att satsa på en hårdare brexit än vad May gjort, det vill säga att klippa banden med EU på ett tydligare sätt. Kanske till och med hota med att lämna EU utan ett avtal om inte Bryssel går med på att sätta sig i nya förhandlingar.

Kampen om brexit

Storbritanniens regering och övriga EU enades i november 2018 om ett brittiskt utträdesavtal, kombinerat med en politisk deklaration om framtida relation. Premiärminister Theresa May har dock inte lyckats få stöd för avtalet av sitt parlament. En första omröstning i januari förlorades med 230 rösters marginal, en andra i början av mars med 149 röster och en tredje i slutet av mars med 58 röster.

I stället för att lämna EU som planerat den 29 mars sköts därför utträdet upp. För närvarande gäller en förlängning till den 31 oktober, även om övriga EU har accepterat att ett utträde kan ske tidigare, så fort ett brittiskt godkännande kan ges.

Den brittiska regeringen inledde i början av april samtal med oppositionen för att enas om en uppgörelse. Förhoppningen har varit att nå ett resultat så pass snabbt att de nya brittiska EU-parlamentsledamöter som väljs den 23 maj aldrig behöver tillträda sina mandat — vilket de formellt gör den 1 juli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista