Trots protester

Löfven: Inte aktuellt att sänka bensinskatten

2:23 min

I dag planerar gruppen "Bensinupproret" protester på flera håll i landet mot vad gruppen menar är ett för högt bensin- och dieselpris.

Men statsminister Stefan Löfven säger att det inte är aktuellt med skattesänkningar på bensin och diesel.

– Nej, det är inte det. Jag förstår mycket väl den här ilskan. Jag är själv uppväxt på landsbygden och vet betydelsen av att kunna köra bil, säger han och fortsätter:

– Jag tycker det här är en tydlig signal om att vi måste ställa om och göra oss oberoende av oljan och se till att vi själva tillverkar mer av vårt egna bränsle, som dessutom är miljövänligt miljöbränsle, säger Stefan Löfven till Ekot.

Statsminister Stefan Löfven säger också att man nu ska fundera på hur klimatomställningen inte ska bli en räkning som bara landar på den enskilde och på hushållskassan.

– Hur ska vi klara av den gröna skatteväxlingen på ett sådant sätt att enskilda människor kan få stöd att göra det rätta.

Facebook-gruppen "Bensinupproret 2.0" har växt snabbt och har över en halv miljon medlemmar.

I dag klockan 13 planerar gruppen protester på sammanlagt åtta orter runt om i landet mot bensin- och dieselpriset.

Gruppen kräver att skatten sänks ordentligt på drivmedlen och att bensinen ska kosta tolv kronor per liter. Det är ungefär fem kronor billigare än nu.

Men kraven på sänkta bensin- och dieselpris har också fått kritik. Bland annat för att det skulle försvåra klimatomställningen, försvåra omställningen till biodrivmedel och att det heller inte är mycket dyrare att köra bil nu än tidigare då bilarna drar mindre bränsle, enligt IVL Svenska miljöinstitutet.

Det är också flera länder i Europa som har ett högre bensinpris än i Sverige.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tycker att det har blivit för dyrt att tanka bilen.

– Vi har tidigare föreslagit sänkning av bensinskatten och i förhållande till regeringen sänker vi skatten. Sedan ska man ha klart för sig att det är väldigt dyrt att sänka bensinskatten. Ska man få ner bensinpriset till 12 kronor, som upproret vill, är det enorma pengar det handlar om och de måste tas någonstans ifrån. Jag är inte beredd att stå här och lova det. Men det jag kan lova är att vi ska sätta stopp för fortsatta höjningar och vi vill också minska reduktionsplikten så att bensinen blir billigare när man tankar, säger Åkesson till P4 Malmöhus.

Centerpartiets Annie Lööf säger att partiet tittar på flera olika förslag för att de som måste köra bil ska få behålla mer pengar.

– Det är viktigt att inte landsbygden ska stå för hela kakan i den gröna omställningen. Därför behöver vi titta på hur vi kan underlätta för dem som är helt beroende av bilen, att de ska få behålla mer pengar i plånboken och inte mindre, säger Lööf till Ekot.