Svårt att anställa norska poliser – måste vara medborgare

1:33 min

I Norge finns ett överskott på poliser, men att anställa dem i Sverige skulle kräva en lagändring.

Svenska polisförbundet vill att regeringen utreder möjligheterna att anställa norska poliser i Sverige. Anna Nellberg Dennis är andre vice ordförande för polisförbundet.

– Vi behöver varenda polis vi kan få och de har ett överskott, säger hon.

Enligt polisförbundet finns det drygt 260 färdigutbildade poliser i Norge som saknar anställning. Medan läget i Sverige är omvänt. Det är brist på utbildade poliser, enligt polisförbundet behöver det anställas drygt 7 000 poliser de närmaste fem åren.

Men det skulle inte vara enkelt att anställa norrmännen. Man måste vara svensk medborgare för att jobba som polis i Sverige. Det skulle därför krävas en lagändring. Polismyndigheten skriver i en kommentar till TT idag att det inte finns några planer på att öppna upp för att anställa poliser som har utbildats i andra länder. Och lönerna är betydligt högre i Norge, inte bara för poliser, så frågan är om norrmännen ens skulle vilja komma till Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista