Nya tobakslagstiftningen

1 juli är det slutrökt på uteserveringar

0:22 min

Snart är det slut med rök på uteserveringarna — och det ska folk känna till. Folkhälsomyndigheten får därför 8 miljoner kronor för att öka kännedomen om den nya lagstiftningen.

Den 1 juli träder den nya tobakslagen i kraft. Lagen innebär att det från detta datum blir förbjudet att röka på vissa allmänna platser utomhus. Bland annat gäller det uteserveringar, lekplatser, busskurer och perronger. Förbudet gäller även elektroniska cigaretter, så kallade e-cigaretter.

Ett av syftena med den nya lagen är att allmänna platser ska bli mer tillgängliga för alla, särskilt för barn och personer med allergier. Målsättningen är ett så kallat rökfritt Sverige där färre än 5 procent röker.

- Målet är att vi ser till att förebygga att människor drabbas av sjukdomar med rökning och passiv rökning, som cancer, säger socialminister Lena Hallengren.

Folkhälsomyndigheten får nu i uppdrag att stödja genomförandet av lagen, och informera om förändringarna. Det ska bland annat ske genom vägledning till kommunerna som ansvarar för tillsynen av lagen och informerar medborgarna.

Folkhälsomyndigheten får 8 000 000 kronor under 2019 för att genomföra uppdraget. Nästan hälften ska betalas ut till organisationer som jobbar förebyggande med att minska tobaksbruk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista