Protester mot nationalister i Italien

2:16 min

I Italien höll inrikesminister Matteo Salvini och hans parti Lega ett stort möte tillsammans med ytterligare tio nationalistiska partier från olika länder, som planerar att bilda en egen grupp efter EU-valet nästa söndag.

Men samtidigt pågår en protest emot Salvini, som uttrycks via - lakan - och Europaflaggor.

Sergio Lauzi har skaffat en Europaflagga, som ska hänga på balkongen.

– Den kan ingen tvinga mig ta bort, säger han

En protestvåg sveper över Italien, sen en kvinna i Bergamo hängde ut ett lakan från sitt fönster med texten ”du är inte välkommen” riktad mot Matteo Salvinis besök där.

Brandkåren tvingade henne ta bort lakanet, men som en reaktion hänger nu lakan från fönster runt om i Italien, emot inrikesminister Salvinis främlingsfientlighet och anklagelserna om korruption inom partiet. I Milano igår pågick protesten en bit ifrån torget utanför den stora katedralen i Milano där Salvinis parti Lega och ytterligare 11 nationalistiska partier från Europa höll ett stort möte inför EU-valet.

– Salvini har rätt att hålla sitt möte men jag är emot allt han står för, säger Sergio Lauzi.

Matteo Salvini talade om den judiskkristna traditionen och om påve Johannes Paulus, som bekämpade kommunismen. Han talade om familjen, rätten till liv, och arbete.

– Här på torget finns inga extremister, sa Salvini.

Men en bit därifrån busvisslade folk åt hans tal och under franska Marine Le Pens tal hängde en svartklädd Zorro ut ett lakan från en balkong med texten ”låt oss förbli mänskliga”. En vakt var blixtsnabbt framme och drog in lakanet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista