Har omarbetats

Nytt lagförslag mot terrorsamröre – efter lagrådets kritik

2:10 min

Regeringen lägger nu fram ett nytt förslag om att kriminalisera samröre med en terroristorganisation.

Det har omarbetats efter att lagrådet ansåg att det tidigare förslaget kunde strida mot grundlagen.

I dag skickas det nya förslaget ut på remiss, säger justitieminister Morgan Johansson till Ekot.

– Vi har ju arbetat om förslaget, och vi går nu vidare med ett självständigt och utvidgat samröresbrott, där vi täcker in så många handlingar som vi kan, inom ramen för de begränsningar som grundlagen sätter upp, säger Morgan Johansson.

I slutet av februari skickade regeringen ett förslag till lagrådet om att göra det straffbart att delta i en terroristorganisations verksamhet och att ha andra former av samröre med en terroristorganisation. I sitt svar sa lagrådet att det kan strida mot den grundlagsskyddade föreningsfriheten att förbjuda deltagande, och regeringen sa då att man skulle arbeta om förslaget.

Enligt justitieminister Morgan Johansson har man nu valt att släppa deltagandebrottet, och istället utvidgat samröresbrottet till att omfatta fler gärningar.

– Till exempel att ta befattning med vapen, att upplåta lokaler eller mark för en terroristorganisation, att ordna möten, att försöka rekrytera till en terroristorganisation, att resa utomlands för att ha samröre med en sådan organisa tion. Det är olika handlingar där man helt enkelt försöker understödja och främja en terroristorganisations verksamhet, säger han.

Enligt förslaget ska samröresbrottet kunna ge upp till sex års fängelse om det betraktas som grovt. Vad som ska ses som en terroristorganisation blir upp till domstolarna att besluta enligt förslaget, det kan bland annat ske med stöd av sanktionslistor från EU och FN.

Justitieministern säger att remisstiden för förslaget kommer att vara sex veckor och att regeringen hoppas kunna lägga fram en ny lagrådsremiss i augusti. En ny lag om samröre skulle kunna börja gälla nästa år, tror han.

– Den innebär att man täcker in ett mycket större område än det vi i dag har kunnat lagföra för, exempelvis en stor del av de handlingar som begåtts av de personer som fortfarande befinner sig i Syrien och har jobbat för IS.

– Med den här lagstiftningen så kommer liknande handlingar och resor till den här typen av konfliktområde för att jobba för en terroristorganisation att vara kriminaliserat så gott som heltäckande, säger justitieminister Morgan Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista