Dom i dag

Sex års fängelse för våldtäkten i Billdal 1995

2:01 min

En 58-årig man döms till sex års fängelse för att ha våldtagit en åttaårig flicka i Billdal utanför Göteborg, i september 1995. Mannen kunde hittas efter en lagändring om sökning i polisens dna-register.

Flickan var åtta år när dådet inträffade i september 1995. På väg hem från skolan på cykel blev hon överfallen vid ett skogsområde, utdragen i skogen, misshandlad och utsatt för en grov våldtäkt. Tingsrätten konstaterar att den grova våldtäkt som den tilltalade begått mot målsäganden har varit ett hänsynslöst och rått övergrepp på ett försvarslöst barn som bara var åtta år gammalt.

Under utredningens gång har 350 män topsats utan resultat. Men en ändring av polisdatalagen från den 1 januari i år gjorde det möjligt med en så kallad familjesökning i polisens dna-register. Den innebär att dna-spår från brottsplatser kan ge träff även på nära släktingar (föräldrar, barn eller helsyskon).

Sökningen gav träff på en närstående till 58-åringen och när mannen senare själv topsades stämde det med dna:t från det gamla brottet. Det finns spår av sperma på flickans tröja som matchar med den 58-årige mannens dna. Mannen döms till sex års fängelse för grov våldtäkt.

– Det känns bra så klart. Vi och åklagaren har emotsett en fällande dom, vilket vi fått nu. Sedan tycker jag att detta väcker ytterligare frågor, som exempelvis att man dragit ned straffet från åtta år till sex år. Det är tycker jag är anmärkningsvärt, säger Anders Eriksson, gruppchef vid polisens kalla fall-grupp i region väst, till Ekot.

Tingsrätten anser att straffvärdet för gärningen är åtta års fängelse, men rätten tar hänsyn till att ovanlig lång tid har förflutit sedan brottet begicks och har reducerat fängelsestraffet med två år.

Johanna Björkman, advokat och expert på dna-bevisning, tror att straffreducering kommer bli en viktigare fråga när fler brott som begått för många år sedan kan utredas.

– Naturligtvis kommer vi få se ett flertal fall som liknar detta, genom dessa familjesökningar, och då kommer strafflindring på grund av tidsfaktorn bli en hetare fråga. Vi har ganska dåligt med praxis på det. Så den här domen får ett värde.

Mannen har nekat till brott, men samtidigt uppgett i förhör med polisen att han har väldigt dåligt minne och att han förlikat sig med att han kommer få sitta inlåst en längre tid.

Polisens kalla fall-grupp arbetar med ett fall till, ett mord, där man använder sig av familjesökning i dna-registret, säger Anders Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista