Rättegången inledd: Kvinna nekar till barnövergrepp

2:06 min

I dag inleddes rättegången där tre män misstänks ha beställt bilder och filmer där svenska barn utsätts för övergrepp – och tre kvinnor misstänks ha producerat och sålt materialet till männen.

Polisen har identifierat totalt tolv barn som, enligt åklagarna, har utsatts för sexövergrepp av tre kvinnor i deras närhet. Övergreppen har dokumenterats.

Kvinnorna har ingen koppling till varandra, mer än att de misstänks ha sålt bild- och filmmaterialet till tre män.

Av de totalt sex personerna som nu ställs inför rätta medger några av dem vissa brott. Men förnekar att det handlar om grova övergrepp. En av dem, en kvinna, förnekar all inblandning, sa hennes försvarare Basso De Basso i rätten idag.

En viktig fråga för rätten blir nu att bedöma männens roll i de misstänkta övergreppen, enligt åklagare Annika Wennerström.

Den misstänkta brottsligheten har skett under flera år. Polisen larmades av Facebook 2016 – ett och ett halvt år senare gjordes utredningens första husrannsakan.

Åklagarna och polisen anser att den rådande lagstiftningen inte är anpassad för den här typen av utredningar, med ett stort digitalt material.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista