Nya siffror

Antalet häktade barn ökar

1:53 min

Antalet barn i häkte ökade kraftigt under årets första månader. Vissa veckor har fler än 35 minderåriga varit inlåsta på häktena i landet.

– Våren har varit ansträngd. Vi har haft väldigt många häktade ungdomar och barn. När det var som värst hade vi tio stycken under 18 år, säger Björn Falkenström, ungdomshandläggare på häktet i Helsingborg, som är ett av de häkten som har en särskild barn- och ungdomsavdelning.

Straffmyndiga personer som ännu inte har fyllt 18 år ska bara häktas i undantagsfall. Men siffror från Kriminalvården visar en kraftigt ökning under det första kvartalet. I slutet av mars låg veckogenomsnittet på fler än 35 häktade 15- till 17-åringar i landet. Under samma period 2018 och 2017 var snittet som högst 20-25 stycken.

– Som det har varit under våren har resurserna inte räckt till. Det känns lite frustrerande emellanåt att man inte hinner med det man vill, och framförallt att man inte får kvalitet i det man vill göra. Att hantera intagna som är under 18 kräver lite mer från vår sida, som föräldrakontakt, kontakt med socialtjänst och skola. Och rent allmänt mer för att de är väldigt unga, säger Björn Falkenström.

Någon analys kring årets siffror är inte gjord än, men Magnus Johansson, vice överåklagare vid Utvecklingscentrum i Malmö, säger att vårens ökning kan bero på variationer i brottsligheten.

– Vi har sett något exempel under våren där sju unga varit frihetsberövade i samma ärende och det är klart att det påverkar antalet ganska mycket, säger han.

I ett längre perspektiv är ökningen exceptionell. För ett tjugotal år sedan var det mycket ovanligt att en 15-åring sattes i häkte. Att det är vanligare nu beror inte på något attitydskifte bland åklagare, menar Magnus Johansson, utan kan snarare bero på att brottsligheten till viss del har ändrat karaktär.

– Brottsligheten sker i högre grad inom gängmiljöer där man ser att unga dras in och kanske utnyttjas för kriminell verksamhet som sker i mer organiserade former, säger han.

Väntas ökningen hålla i sig?

– Ska man vara realist kan man befara att det här är något vi kommer se framöver också. Men naturligtvis är förhoppningen att vi ska bryta detta, säger Magnus Johansson.

Statistiken för det andra kvartalet är inte klar, men ökningen ser ut att åtminstone tillfälligt ha stannat av och antalet häktade minderåriga verkar istället ha gått ner under de senaste veckorna.

– Man vill ju tro att det har dippat och att nivåerna inte höjs igen, men det har jag svårt att tro. För några år sen var det svårt att fylla platserna, nu är det alltid fullt och lite till, säger Björn Falkenström på häktet i Helsingborg.

Det gäller när minderåriga häktas

Så här säger Magnus Johansson, vice överåklagare vid Utvecklingscentrum Malmö:

För att domstolen ska häkta den som är under 18 år krävs att det föreligger synnerliga skäl, att det är ett allvarligt brott där mycket starka häktningsskäl föreligger som till exempel stor risk för att den misstänkte försvårar utredningen genom hot och påtryckningar mot vittnen och målsägande. När det föreligger risk för att den misstänkte försvårar utredningen kan åklagaren få tillstånd av domstolen att begränsa den misstänktes kontakter med omvärlden, så kallade restriktioner.

Häktning av den som är under 18 år får vidare endast ske om inte betryggande övervakning kan anordnas på annat sätt, till exempel genom att omhändertagande enligt LVU. Eftersom restriktioner inte kan åläggas den misstänkte annat än vid en placering i häkte så utgör ett omhändertagande enligt LVU ibland inte ett alternativ till häktning när det finns så kallad kollusionsfara, det vill säga risk för att den misstänkte försvårar utredning.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista