Naturkatastrofer

EU lanserar flotta för brandbekämpning

1:24 min

En katastrofreserv med flygplan och helikoptrar ska bekämpa omfattande skogsbränder och naturkatastrofer. Idag lanserar reserven av EU.

Christos Stylianides, EU-krishanteringskommissionär, lyfter fram Sverige som varnade exempel.

– Sverige, ett väldigt välutvecklat land med tillgångar, kunde inte hantera skogsbränderna på egen hand, sa Christos Stylianides, EU-kommissionären med ansvar för krishantering.

De omfattande bränderna förra sommaren, där Sverige fick hjälp från flera andra EU-länder, visar på att enskilda länder inte kan hantera större skogsbränder och andra naturkatastrofer på egen hand, menar kommissionen.

Därför har EU skapat det man kallar Resc-eu, en slags katastrofreserv, där medlemsländerna ska bidra med resurser som kan sättas in i andra länder.

Och det är den reserven som lanseras idag.

– Vi lanserar idag den första flottan av brandbekämpningsflygplan, redo att sättas in inför sommarens brandsäsong, sa Stylianides.

Hittills består flottan av sju brandflygplan och sex helikoptrar. Som Ekot rapporterat om tidigare bidrar Sverige med de sex helikoptrarna.

De sju flygplanen kommer från: Frankrike, Italien, Kroatien och Spanien.

Kommissionen räknar dock med att få in ytterligare resurser från andra EU-länder de kommande veckorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista