Klart: Så många sägs upp från Arbetsförmedlingen

1:53 min

I januari varslades 4500 anställda på arbetsförmedlingen. Nu står det klart att 1600 personer får lämna myndigheten – långt färre än vad som tidigare sagts. Anledningen är att många redan sökt sig vidare till nya arbetsplatser.

– Vi har hamnat i en situation som man ofta gör när man lägger ett varsel. Det är att vi har fått en otroligt stor personalomsättningen. Den har i sig påverkat antalet uppsägningar till slut, det är många medarbetare som har lämnat, säger Thomas Wolf, förhandlingschef vid Arbetsförmedlingen. 

Det rör sig om ungefär om ungefär 1100 anställda som självmant slutat på Arbetsförmedlingen, under perioden december till april.

Arbetsförmedlingen har idag omkring 240 kontor i Sverige. Men hälften av dessa ska stängas fram till våren 2020, till följd stramare anslag.

Men de 1600 anställda som nu får gå påverkar inte stängningen av några specifika kontor.

– Uppsägningarna är ju täckande över hela landet, så hela Arbetsförmedlingen berörs av det varsel och de uppsägningar vi genomför just nu.

Och för 1600 som nu avskedas – som tidigare hjälpt arbetslösa in på arbetsmarknaden – gäller det nu att själva söka nya jobb. I detta får de stöd av sin nuvarande arbetsgivare, enligt Thomas Wolf.

– Framför allt och det viktigaste är att man får ett stöd i att hitta ett nytt jobb, och sedan är det en del ersättningar som finns med i detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista