Togs i förvar av Säpo – "Helt oförstående"

1:59 min

Den friskole-VD i Västsverige som i förra veckan frihetsberövades av Säpo ställer sig helt oförstående till anklagelserna. Hans offentliga biträde säger att mannen fortfarande inte blivit förhörd.

– Han är ju helt oförstående till det som har hänt, ja, säger advokat Lars-Erik Olsson är mannens offentliga biträde.

Det var förra onsdagen som mannen, ägare till en friskola i Västsverige, hämtades in och sattes i förvar enligt Lagen om särskild utlänningskontroll. Lars-Erik Olsson bekräftar att det var Säkerhetspolisen, Säpo, som frihetsberövade mannen och att han nu sitter i förvar av migrationsverket.

Enligt Lars-Erik Olsson har mannen inte delgetts misstanke om något brott, men han bekräftar de uppgifter som tidigare angetts, att det handlar om misstankar gällande en risk mot rikets säkerhet.

– Han anses ju då enligt säkerhetspolisen vara en risk mot landets säkerhet.

I en rapport från Försvarshögskolan som kom förra året beskrevs mannen som frihetsberövats som en framträdande person inom den salafistiska miljön i Sverige.

Enligt Enligt Lars-Erik Olsson medger mannen att han känner de övriga personer som enligt uppgift också frihetsberövats av Säpo den senaste tiden och nu också sitter i förvar av migrationsverket, varav en en imam i Gävle, men enligt Lars-Erik Olsson tillbakavisar mannen att han skulle ägnat sig åt någon form av islamistisk extremism.

– Han har överhuvudtaget inte sysslat med sådan verksamhet.

Lars-Erik Olsson menar att han inte fått ta del av all bevisning i målet ännu och säger att ett första förhör men mannen ska hållas senare den här veckan. när ett beslut från migrationsverket kan komma vet inte Lars-Erik Olsson.

– Migrationsverket ska göra en utredning och komma fram till något. Och det är två delar. Dels om förvaret ska bestå och om migrationsverket anser att han ska utvisas. Det är ju det som händer nu, avslutar advokat Lars-Erik Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista