Toppkandidaterna

Partierna i het debatt inför EU-valet

2:28 min

Tonläget var högt redan från starten i den slutdebatt mellan partiernas huvudkandidater i EU-valet. Ett val om värderingar ansåg flera av kandidaterna, bland dem socialdemokraten Heléne Fritzon. Hon hänvisade till sina erfarenheter som migrationsminister då hon deltog i ministerrådsmöten i Bryssel.

– Jag vet att Ungern, Polen, Österrike, Italien med flera har precis samma agenda. De är kvinnofientliga, de ger sig på HBTQ-personer, de ger sig på och politiserar domstolar. De ger sig på lärosäten och Akademin. Och om Sverigedemokraterna får mer inflytande så har vi ett EU i sammanbrott.

Sverigedemokraternas toppnamn på EU-listan har ställt in sitt deltagande i flera debatter, bland annat Sveriges Radios, slutdebatt efter de senaste dagarna mediestorm kring ett påstått sexuellt ofredande av en partikamrat. I hans ställe deltog därför Charlie Weimers (SD), tredjenamn på EU-valsedeln. Och han gav Fritzon svar på tal med exempel från antisionistiska uttalanden från socialdemokrater i Malmö.

– Det är ren desperation.

Solidariteten inom EU och mellan EU och omvärlden präglade den första timmens debatt. Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke efterlyste mer av den varan.

Moderaterna Tomas Tobé ansåg att om förhandlingarna mellan samtliga medlemsstater misslyckas, så måste man vara beredd att skapa en lösning mellan den majoritet av länder som vill ta emot asylsökande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista