Aborträtten

Busch Thor: Kvinnor har rätt att välja själva

1:05 min

Det kommer kritik från flera partier mot Kristdemokraternas tidigare EU-parlamentariker Lars Adaktusson som enligt Dagens Nyheter är den svenske politiker som har röstat flest gånger emot aborträtt i EU-parlamentet. Nu svarar KD:s partiledare Ebba Busch Thor.

Kristdemokraternas tidigare EU-parlamentariker Lars Adaktusson är enligt Dagens Nyheter den svenske politiker som har röstat flest gånger emot aborträtt i EU-parlamentet. Enligt Dagens Nyheter röstade han emot aborträtten 22 gånger.

Det kommer stark kritik från flera partier, bland annat från Liberalernas partiledare Jan Björklund som kräver att Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor ska ta avstånd från Lars Aduktusson.

Nu svarar Ebba Busch Thor som framträtt på ett torgmöte i Uppsala idag:

– Det är helt rätt att inte rösta för att släppa upp aborträtten på EU-nivå. Det är KD:s linje som vi delar med flera andra partier, säger KD:s partiledare.

– Sedan tycker jag att Lars Adaktusson har röstat fel i en del omröstningar, i hur han har tillämpat den här linjen.

– Det hade funnits ett stort värde i att markera tydligare att kvinnor har rätt att själva välja om de vill fullfölja eller avsluta en graviditet, säger KD:s partiledare Ebba Busch Thor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista