Ekot på plats i Jemen

Han såg rebeller ta matleveranser för svältande

2:18 min

FN:s livsmedelsprogram WFP hotar att stoppa alla matleveranser till Houthikontrollerade områden eftersom rebellerna förhindrat hjälpen att komma fram.

Vår korrespondent har träffat en man som vittnar om hur rebellerna själva tar livsmedlen och fuskar med namnlistor för att själva kunna ta flyktingars ekonomiska bidrag.

– Jag skulle registrera internflyktingar men Houthirebellerna ville att jag skulle göra falska listor.

Hassan Ahmed kommer från ett Houthikontrollerat område utanför Taiz. Han var ledare för vad han kallar "det svarta folket" i området, han fick därför i uppdrag att koordinera hjälporganisationernas insatser för sitt folk och dess internflyktingar. Men de krävde att han skulle förfalska dokumenten och redovisningarna.

– Det var falska namn på listorna och vi fick inte ge mat till människor som behövde.

Han berättar att Houthirebellerna tog en stor del av livsmedelstransporterna själva. Det de inte använde sålde de på svarta marknaden. De fuskade också med ekonomiska bidrag avsedda för behövande familjer.

– Det var mycket pengar, varje familj som var oförmögen att fly skulle få motsvarande 4 000 kronor per familj. Men Houthimilisen hittade på 12 namn som var fejkade så att de själva skulle få pengar.

När han tillslut protesterade mot agerandet hotades han. Han besköts och greps, men släpptes efter någon vecka. Då flydde han söderut.
Hans vittnesmål stämmer överens med FN:s iakttagelser. Enligt FN förhindras hjälparbetare att nå fram till svältande, hjälptransporter stoppas och lokala styrkor har lagt sig i matdistributionen.

Houthiledare ska bland annat ha bestämt vilka som ska få tillgång till mat och enligt FN har de med hjälp av egna organisationer stulit mattransporter och sålt på marknaden i Sanaa. Det har kraftigt påverkat nödhjälpen enligt FN.

Houthirebellerna nekar till anklagelserna. Men Hassan Ahmed som varit delaktig i hjälparbetet i Houthikontrollerat område säger att en stor del av förnödenheterna aldrig når de behövande.

– Ungefär 65 procent av hjälpen i mitt område nådde fram. Resten hamnade i Houthirebellernas händer.

Det innebär att mer än en tredjedel av hjälpen till behövande aldrig nådde fram till de som hungrar och svälter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista