Flera partiledare kan sitta löst efter valet

Om de borgerliga förlorar valet i höst kan tre av fyra borgerliga partiledare komma att avgå. Det menar Ekots politiske kommentator Thomas Hempel i en analys.
Om de borgerliga, mot opinionsinstitutens förmodanden, vinner valet är det inte säkert att en enda borgerlig partiledare avgår - de behövs i regeringen. Men om utsikterna är fyra år till utan makt i riksdagen blir det annorlunda. Moderatledaren Bo Lundgren, folkpartiledaren Lars Leijonborg och kristdemokraternas ledare Alf Svensson kan komma att avgå. Lundgren kan ersättas av Axén Olin Bo Lundgren har hittills undgått intern kritik av den typ som drabbade Carl Bildt. Men minskar moderaterna bara lite, med 2 procent, kan man anta att det blir diskussion om ny moderatledare. Så brukar det vara i moderata samlingspartiet. En tänkbar efterträdare till Bo Lundgren är moderaternas gruppledare i Stockholm, Kristina Axén Olin. Lars Leijonborg har satt upp målet 10 procent för folkpartiet. Eftersom knappast någon tror på 10 procent skulle Lars Leijonborg klara en lägre siffra utan att tvingas avgå. Men hamnar folkpartiet åter nära 4 procent kan man räkna med en ny diskussion om partiledaren. Då blir det inte lika lätt som sist att stå emot avgångskraven. Alf Svensson nära pensionen Alf Svensson kommer antagligen att avgå med ålderns rätt. Men knappast med flaggan i topp om valsiffran blir lägre än 1998. Centerledaren Maud Olofsson klarar sannolikt en ganska låg siffra utan att avgå. Centerpartiet brukar ge sina partiledare en andra chans. Tre av fyra borgerliga partiledare sitter alltså löst om de borgerliga förlorar valet. Inom socialdemokratin ser man på ett annat sätt på ledarfrågan. Det är inte lika naturligt att en förlorande ledare avgår som på den borgerliga sidan. Det är alltså inte alls säkert att Göran Persson tvingas avgå om socialdemokraterna gör ett nytt förlustval i stil med 1998 års. Göran Persson har tidigare talat om sin avgång. Mest när han var som mest kritiserad. Men blir valsiffrorna lika höga som i opinionsmätningarna är det nog lockande för Göran Persson att fortsätta i kanslihuset, även om man inte ska utesluta att han avgår ändå. Schyman en av de äldsta Vänsterpartiledaren Gudrun Schyman har satt upp ett högt mål för sitt parti, 20 procent. Blir resultatet bara 8 procent, till exempel, skulle det betraktas som ett stort nederlag. Då hårdnar kritiken mot partiledaren. Gudrun Schyman kanske väljer att avgå i alla fall - av privata skäl. Hon och Alf Svensson har suttit längst av partiledarna.
Thomas Hempel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista