Klicka på bilden för att läsa FN:s rapport.

Åklagare utreder mutmisstankarna

En rad svenska företag pekas i en FN-rapport ut för att ha betalat ut mutor till Saddam Husseins regim. Överåklagare Christer van der Kwast vid riksenheten mot korruption ska nu utreda anklagelserna.

– De påståenden som finns är att det har förekommit mutor i mat-för-olja-programmet i Irak och eftersom det nu sägs att detta kan ha skett under tiden ända fram till 2003, det vill säga inom en ram där det inte är preskriberat om det nu skulle vara ett svenskt brott över huvud taget, så har jag ju anledning att titta lite närmare på saken, säger Christer van det Kwast.

2 000 företag nämns i rapporten
Rapporten som redovisades på onsdagen för FN:s generalförsamling av den förre amerikanske riksbankschefen Paul Volcker pekar ut drygt 2 000 företag för att ha betalat ut mutor till Irak.

Sammanlagt ska mutor på 15 miljarder kronor ha betalats ut i syfte att få affärskontrakt med den irakiska regimen under de år Irak var utsatt för FN-sanktioner och landet enbart fick sälja olja i utbyte mot mat och mediciner.

Flera av de utpekade företagen har svensk anknytning, däribland Volvo, Atlas Copco och Astra Zeneca.

Kompletterande uppgifter
Överåklagare Christer van der Kwast ska nu läsa rapporten och eventuellt begära in kompletterande uppgifter innan han tar beslut om huruvida en förundersökning ska inledas.

Men det är inte klarlagt om företagen kan åtalas i Sverige.

– Det en ganska komplicerad jurisdisk materia som vi talar om här som kräver klarläggande på ett antal punkter innan en sådan fråga kan besvaras över huvud taget.

Vilken betydelse har det att det är FN som står bakom rapporten?

– Det är klart att det ger den ju en viss tyngd. Den har ju varit en stor sak i FN så här långt och fokus har ju legat på Kofi Annan och hans närmaste omgivning. Men nu börjar det vidgas till omgivningarna omkring, alltså de företag som har varit engagerade i detta. Det är uppenbarligen ett stort antal företag som pekas ut på olika håll i världen, säger Christer van der Kwast.

Johan Bratt
johan.bratt@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".