Bullerproblem i industrin.

Stora bullerproblem i industrin

Det finns stora brister inom svensk tillverkningsindustri när det gäller arbetet med att minska bullernivåerna vid företagen.

Tre av fyra undersökta arbetsplatser inom tillverkningsindustrin följer inte de lagar och regler som finns för att minska bullret.

Det visar de kontroller av 1 700 företag som Arbetsmiljöverket gjort denna vecka.

Fiko Sitarevic arbetar utan hörselskydd
Bland annat kontrollerades ett företag i Kristianstad som tillverkar metalldelar, där Fiko Sitarevic arbetar. Det finns hörselskydd men han väljer själv att arbeta utan.

– Man måste höra maskinen för att kunna jobba, säger han.

Det är främst bullernivåerna inom metall, grafik, massa, trä och pappersindustrin som har kontrollerats denna vecka, men även ljudnivån vid drygt 100 stora gymanläggningar har mätts.

Arbetsmiljöverkets generaldirektör Kenth Pettersson ger de undersökta företagen lågt betyg. Han säger att det framförallt finns brister hos arbetsgivarna när det gäller att undersöka och bedöma riskerna med för högt buller och det kan få stora konsekvenser för de anställda.

– Att inte kunna prata med varandra, att kanske drabbas av tinnitus som gör det svårt att koppla av och sova, det är mycket allvarliga problem, säger han.

Arbetsmiljöverket kräver åtgärder
Enligt de regler som finns idag när det gäller buller så måste det finnas hörselskydd tillgängligt för de anställda som jobbar i buller som överstiger 80 dB. Det kan jämföras med ljudet från till exempel en hårfön.

Vid 85 dB måste arbetsgivaren se till att de anställda verkligen använder hörselskydd och även erbjuda dem hörselundersökning.

Arbetsmiljöverket kräver nu att de berörda arbetsgivarna rättar till de brister som finns.

Maria Gustafsson
maria.gustafsson@sr.se

Sabina Fabrizi, SR Kristianstad
sabina.fabrizi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".