Ojämlika villkor när staten löser in mark

Det är vanligt att myndigheter som Vägverket, Banverket, Naturvårdsverket och skogsvårdsorganisationen löser in mark för vägar, järnvägar, kraftledningar och naturreservat. Men hanteringen ser mycket olika ut i de olika myndigheterna med dålig styrning och dålig kontroll. Det visar en granskning av marklösen, som Riksrevisionen har gjort.

Revisionschefen Gina Funnemark är en av författarna bakom rapporten. Hon säger att några myndigheter är duktigare än andra.

– Naturvårdsverket och skogen ligger före, Myndigheter som Vägverket och Banverket har de flesta bristerna

Stora skillnader
Rapporten konstaterar att det saknas styrande regler för hur marklösen ska skötas hos Banverket, Vägverket, Svenska kraftnät och Luftfartsverket. Följden är att det kan bli stora skillnader i olika delar av landet hur man ersätter markägaren.

Banverket saknar till exempel statistik på hur många markägare man har betalat ersättning till. Det görs inga uppföljningar av marklösen och det skickas inga kontrolluppgifter till Skattemyndigheten.

En enda handläggare
Hos Banverket och Vägverket är det vanligt att en enda person sköter marklösenärendena och det ser Riksrevisionen allvarligt på.

– Det är inte acceptabelt, säger riksrevisor Kjell Larsson. Det är dålig intern kontroll. Så ska det inte gå till, säger han.

Naturvårdsverket och Skogsvårdsorganisationen använder en mer modern värdering av skog medan Banverket, Vägverket och Svenska kraftnät utnyttjar en norm för skogsvärdering som härstammar från 40-, 50-talet. Då kan det bli en felaktig värdering, säger Kjell Larsson.

– Här är en risk att det blir en undervärdering i förhållande till marknadsvärdet som skogen har.

Mer likvärdigt
Nu kommer Riksrevisionen med en rad rekommendationer både till regeringen och myndigheterna för att få en mer likvärdig behandling av marklösen i landet.

– Jag hoppas att regeringen ska hjälpa myndigheterna och förtydliga hur man bör göra för att få en likvärdig behandling av enskilda fastighetsägare. Sedan hoppas jag att myndigheterna snarast ser över hanteringen, säger Kjell Larsson.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".