Läkemedel

Betydligt färre får antibiotika i onödan

1:48 min

Arbetet med att stoppa de motståndskraftiga bakterierna har lett till att antalet recept på antibiotika har minskat kraftigt de senaste tio åren. Sedan april förra året har 288 antibiotikarecept skrivits ut per 1 000 invånare, jämfört med 303 året innan. Målet 250 per tusen invånare.

Arbetet för att stoppa de motståndskraftiga bakterierna har lett till att antalet recept på antibiotika har blivit betydligt färre under de senaste tio åren. Det visar de senaste förskrivningssiffrorna.

– Under de här tio åren har vi sänkt antalet recept på riksnivå med 100 recept per tusen invånare och år. Det innebär totalt sett på årsbasis en minskning med en miljon recept, utan att det innebär någon skada eller risk för patienterna, utan det är snarare bra att slippa biverkningarna, säger Stephan Stenmark, ordförande för nätverket Strama.

Minskningen är resultatet av ett ihärdigt informationsarbete som gett resultat, enligt Stephan Stenmark. Budskapen om att de motståndskraftiga bakterierna är ett hot mot folkhälsan och att antibiotika i onödan ökar resistensen - det har fått genomslag både i vården och hos patienterna.

Dessutom har kunskapen hos läkarna ökat om vilka sjukdomar som kan och inte kan botas med antibiotika. Mycket fler följer nu behandlingsrekommendationerna bättre. Och när Stephan Stenmark tittar tillbaka i tiden är han överraskad över att förändringen gått så fort.

– Ja, lite förvånad är jag ändå, för det var så etablerat både hos vården och hos befolkningen att vid vissa tillstånd skulle man gå till vården och få behandling. Vi behandlade alla barn med öroninflammation, vi behandlade alla med bihåleinflammation med antibiotika, vi behandlade hosta med antibiotika. Det var så inarbetat, och nu har vi en helt annan situation och kunskap i vården och hos allmänheten.

Vad har det här fått för effekt på antibiotikaresistensen?

– Antibiotikaresistensen i världen fortsätter åt fel håll och det syns även i Sverige. Trots allt det goda arbete som görs, är vi i en trend av ökande resistens även i Sverige. Den effekt som vi kan få av det här arbetet är att vara en broms så att stegringen i Sverige blir så långsam som möjligt. Men det försvinner inte eftersom omvärldstrycket är så stort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista