Nya åtalspunkter mot Julian Assange

1:54 min

Julian Assange har nu åtalats för ytterligare 17 brott i samband med att hans organisation Wikileaks publicerade hemligstämplade dokument 2010. I USA väcker det nya åtalet debatt om pressfriheten.

USA:s justitiedepartement har i och med de nya anklagelserna kraftigt expanderat målet mot Julian Assange eftersom de nya åtalspunkterna handlar om brott mot spionlagen, the Espionage Act.

Att ett sådant åtal nu riktar sig mot en person som publicerat hemligstämplad information är unikt. Åtal av det här slaget brukar oftast rikta sig mot personer i statlig tjänst som läcker hemligstämplat material.

Bakgrunden till åtalet mot Assange är de publiceringar som gjordes 2010 efter att den dåvarande försvarsanalytikern Chelsea Manning läckte information till Wikileaks.

Oavsett vad man anser om Wikileaks metoder och publiceringar är organisationen i många viktiga avseenden lik medieföretagens verksamhet: man söker källor och publicerar information.

Om Assange lämnas ut och fälls i USA kan det med andra ord få konsekvenser för traditionella medier som publicerar artiklar baserat på sekretessbelagda uppgifter.

– Det här är att kriminalisera journalistiken, sa journalisten Glenn Greenwald för några veckor sedan när Assange åtalades för dataintrång.

Trumpadministrationens svar på den kritiken är att Julian Assange inte ska betraktas som en journalist och att det därför inte kommer påverka pressfriheten. Den synen delas även av en del demokrater som välkomnar åtalet.

Vid tidpunkten för Wikileaks publiceringar var demokraten Leon Panetta chef för CIA, Panetta skulle senare bli försvarsminister i Obamadministrationen.

– Att avslöja sådana hemligheter försätter människor i fara, säger Leon Panetta i en intervju med Sveriges Radio. Jag har hört det där pressfrihetsargumentet, men Assange har en obskyr bakgrund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista