EU-valet

Abortfrågan fick slutdebatten att hetta till

2:36 min

Klimat, migration och sociala frågor stod i centrum i SVT:s slutdebatt mellan toppkandidaterna till EU-valet – men det var abortfrågan som fick debatten att hetta till.

Liberalernas Karin Karlsbro krävde svar från kristdemokraten Sara Skyttedal om aborträtten.

– Var står Kristdemokraterna i den frågan? Om man inte ens kan rösta för aborträtt när det handlar om våldtagna barn så säger det en hel del, sa Karin Karlsbro.

Sara Skyttedal:

– Vi har varit så tydliga. Jag tycker att det här är tröttsam och ovärdigt att använda abortpolitik som ett slagträ i debatten. Anledningen att vissa länder är annorlunda i den här frågan är inte att man har olika syn på kvinnor utan att man har olika syn på livet. Visa lite respekt för andra åsikter, svarade kristdemokraternas Sara Skyttedal.

Abortfrågan var alltså temperaturhöjaren i kvällens debatt i SVT. Men det var, till viss del, även kärnkraften som kandidaterna för M, KD och SD nämnde som en viktig del i klimatpolitiken. Det fick Centerpartiets Fredrick Federley att reagera:

– Äntligen är solen och vinden konkurrenskraftig, och vad händer då? Jo, då går några partier ut och säger att vi ska ta pengar från jordbruket – som också står i en stor klimatomställning – och lägga på att vi om ett antal årtionden har kärnkraft. Vi köper inte det här. Vi har sett att ni är nakna och ni har ingen politik i detta, sa Fredrick Federley.

Sara Skyttedal (KD), är ni nakna?

– Nej, jag känner mig ganska påklädd faktiskt. Det är ju för att vi tar klimathotet på allvar som vi också tar behovet av att ha fossilfri el som prioriterat, precis som FN:s klimatpanel säger, svarade Skyttedal.

Debattledarna ställde ja och nej frågor, och det var bara Liberalernas Karin Karlsbro som svarade ja på frågor om gemensam EU-armé, att gå över till euron och ja till högre EU-avgift. Dessutom är L enda partiet som föreslår en EU-skatt på koldioxid.

– Liberalerna är ju Sveriges Europa-vänligaste parti med en tydlig politik på området sedan många år tillbaka, sa Karin Karlsbro.

– Jag förstår mig inte på er. Varför flyttar ni inte ert kontor till Bryssel? Det finns ju inget ni vill göra i Sverige. Ni vill göra allt i Bryssel, svarade Sverigedemokraternas Peter Lundgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista