EU-valet 2019

Skyttedal: Ganska ovärdig debatt

2:04 min

SVT:s slutdebatt mellan toppkandidaterna inför EU-valet var stundtals hätsk. Den hettade till rejält när Kristdemokraternas Sara Skyttedal krävdes på svar om aborträtten. Sara Skyttedal kallade angreppet för ovärdigt.

– Det är uppenbart att när argumenten tryter så kommer de här personangreppen. Jag tycker att det tidvis har varit en ganska ovärdig debatt, säger hon.

Är det inte berättigat att debatten poppar upp med tanke på att Lars Adaktusson röstade som han gjorde i EU-parlamentet?

– Jag har varit tydlig den här veckan om att jag på vissa punkter hade röstat annorlunda. Men i stort är vi helt överens om att vi inte ska bestämma den här frågan på europeisk nivå.

En av de som angrep Sara Skyttedal om abortfrågan under debatten var Socialdemokraternas toppkandidat Heléne Fritzon. Hon tog bland annat upp Skyttedals väskor och bilar.

– Jag har fått höra om det hela valrörelsen. Hon har använt det i sina debatter. Däremot har jag inte fått höra ett svar från Kristdemokraterna på hur man ser på aborträtten, säger Heléne Fritzon.

Andra frågor som debatterades var migration, brottslighet och klimat. Moderaternas Tomas Tobé tog upp frågan om kärnkraften.

– Kärnkraften är lika viktig i Europapolitiken som det förnybara är. Moderaterna lägger konkreta förslag om att stärka forskningen, men framför allt att bygga ihop Europas elnät i energiunionen.

Vänsterpartiets toppkandidat Malin Björck menade däremot att frågan om kärnkraften inte hör hemma i EU-valsdebatten.

– Den internationella klimatrörelsen har rankat de partier som driver kärnkraftsfrågan nu som dinosaurier, just för att de saknas en trovärdig klimatpolitik. Då försöker de finta bort med kärnkraft, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista