Möjligheten att få antibiotika varierar över landet

2:17 min

Det finns stora skillnader i hur många recept på antibiotika som skrivs ut i olika delar av landet. Men förskrivningen minskar, mest för barn och unga.

Försäljningen av antibiotika på recept har minskat kraftigt det senaste decenniet. Men det är stora skillnader mellan regionerna. På Gotland får fler patienter antibiotika utskriven jämfört med i Västerbotten. 2018 skrev man på Gotland ut 340 recept/1000 invånare, jämfört med i Västerbotten där det skrevs ut 240 recept/1000 invånare. Och orsaken är oklar.

– Det är ju inte så att vi är olika mycket sjuka i olika delar i landet säger Stephan Stenmark i det nationella nätverket Strama.

– Jag tror att det är en lång rad strukturer och faktorer både hos befolkningen och i vården. Det kan vara allt från tillgänglighet till vård och vanan att söka vård i olika situationer. Men det positiva är ju att alla regioner och hela Sverige förändras åt rätt håll och ganska snabbt dessutom.

På Gotland får flest patienter recept på antibiotika medan en mindre andel får det i Västerbotten. Men totalt sett minskar försäljningen i nästan hela Sverige. Störst är minskningen bland barn och unga, där en orsak kan vara vaccinationer som gör att färre drabbas av infektionssjukdomar.

– Vi har ju infört pneumokockvaccinationer för barn, det har ju påverkat sjukdomspanoramat i rätt riktning, säger Stephan Stenmark.

– Och det visar sig att vanligt folkhälsoarbete har stort genomslag på sjukdomspanoramat över tid och i slutändan påverkas behovet av antibiotika.

Du arbetar i norra delen av landet, hur är patienternas förhållningssätt till det här där?

--Jag tycker det finns en stor förståelse för det här att man börjar med att ta hand om sig själv, egenvård. Och att lita på de råd man får av distriktssköterskan eller 1177. I större städer och regioner finns kanske en lite större otålighet att man vill snabbt få hjälp och få sjukvård. Men det här är mest hypoteser och spekulationer, och inte fastslaget i någon djupare forskning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista