Inrikespolitiken fokus i franska EU-valet

1:47 min

I Frankrike står kampen i EU-valet framförallt mellan kandidaterna för president Macrons parti République en Marche och ytterhögerpolitikern Marine Le Pens Nationell samling, tidigare Nationella Fronten.

Långt fler partier deltar förstås i EU-valet. Frankrike ska tillsätta 74 platser eller 79 om Brexit blir av. Men som i många andra länder i Europa avspeglar EU-valet den inrikespolitiska scenen:

För Frankrikes president Emmanuel Macron, som för två år sedan valdes på ett mycket proeuropeiskt politiskt program och som här säger att den enda säkra vägen för oss är ett enat, demokratiskt och suveränt Europa, blir EU-valet nu en mätare på hans ställning.

Vill fransmännen stödja EU? Kommentatorer menar att Macron riskerar att ha gjort EU-valet till en folkomröstning om både sin egen person och sin politik genom att själv vara så pass delaktig i kampanjen.

Huvudmotståndaren är nationalisten Marine Le Pens parti, Nationell samling, det vill säga precis som i presidentvalet.

Opinionsmätningarna har pekat på en jämn kamp mellan de två partierna men ibland även med övervikt för Marine Le Pens sida.

Ända sedan i november har president Macron mött protester från de Gula västarna. För att kunna fortsätta sin reformpolitik är det därför viktigt för honom med en positiv signal i EU-valet.

Förra gången 2014 deltog 42 procent av fransmännen. Denna gång har unga väljare signalerat ointresse, men elektrikern Hervé ska absolut rösta:

– Att Frankrike kommer ur den ekonomiska krisen är viktigt och för det behöver vi Europa, tror Hervé. Fast han anser att EU borde utesluta flera av de nya medlemsländerna, som enligt honom inte är tillräckligt produktiva:

Tvåbarnsmamman Tifannie säger att kvinnor kämpat för sin rösträtt så den ska hon utnyttja:

– Vi måste sluta att kritisera EU och se vinningarna som öppna gränser för handel och för att vi kan resa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista