Påvens hälsa allt sämre

På söndageftermiddagen avslutar påven Johannes Paulus sitt besök i Bulgarien, en utlandsresa som tydligt avslöjat påvens bräckliga hälsa. Diskussionen om att påven kommer att lämna den heliga stolen har tagit ny fart.
Besöket i Bulgarien avslutades med en stor utomhusmässa i landets näst största stad Plovdiv och precis som i Sofia och tidigare i veckan i Azerbajdjzans huvudstad Baku såg påven påfallande trött ut och plågades uppenbart av smärtor. Lyftes ombord Under denna hans 96:e utlandsresa, hela nittio utlandsresor fler än föregångaren, har påven Johannes Paulus för första gången under sitt 24-åriga pontifikat lyfts ombord på flygplanet och sedan skjutats omkring i en specialbyggd invalidvagn. För första gången har han också bara läst en kort del av predikotexter och tal. Så skedde även i dag vid den stora mässan i Plovdiv där påven också saligförklarade tre bulgariska präster som 1952 mördades av kommunisterna som spioner, saligförklaringen är det sista steget innan de tre prästerna eventuellt upphöjs till helgon. Påven prisade återigen alla människor som med värdighet lyckades stå emot det kommunistiska förtrycket. Historiskt besök Besöket i Bulgarien har varit historiskt i betydelsen att ingen tidigare av den katolska kyrkans 263 påvar besökt Bulgarien. Däremot är det svårt att prata om ett framgångsrikt besök, mötet med den ortodoxa kyrkans överhuvud patriarken Maxim blev en ytterst formell och kort tillställning och kalla handen kom från den ortodoxa kyrkan som beskyller påven och katolikerna för aggressiv missionering i Östeuropas ortodoxa och muslimska länder. Fler långa resor väntar Inom de fyra närmsta månaderna står flera tröttande resor på påvens program, till Kanada, Mexiko, Guatemala, Polen och Kroatien. Katoliker och icke-katoliker kommer med intresse att följa hur stor del av det ambitiösa resprogrammet som påven verkligen genomför. Han kan nämligen komma att avgå och ingen mindre än påven själv förtydligade 1983 den rättsliga proceduren om hur en sån avgång ska gå till. I den katolska kyrkans påbud 264 paragraf 2 heter det att avgången ska vara ''frivillig'' och ''tillräckligt offentliggjord''. Det har endast hänt en gång i katolska kyrkans historia att Guds mänskliga ställföreträdare på jorden lämnat sitt ämbete.
Kjell Albin Abrahamson, Wien
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".