Mandela har blivit seriefigur.

Mandelas liv skildras i serietidning

Legenden Nelson Mandelas liv ska bli serietidning. Den förre livstidsfången och Sydafrikas förste, svarte och demokratiske president gjorde ett sällsynt framträdande på fredagen. ”Jag är ju tvungen när jag inser att jag är så berömd att jag blivit en seriefigur”, sade han.

Det breda leendet, den brokiga skjortan och humorn som charmar alla, är fortfarande Nelson Mandelas kännetecken.

”Man kan i alla fall titta på bilderna”
Rösten är fortfarande stark, men kroppen börjar svikta hos den nu 87-årige legenden.

– Det är ju bra med serietidningar, när man har fått svaga ögon, sade Mandela – då kan man ju i alla fall titta på bilderna.

Det är Mandelas självbiografi ”Lång väg till frihet” och livet som Sydafrikas förste svarte president, som skall skildras i nio seriealbum.

Hälften skall delas ut gratis i skolor och den andra hälften till tidningar som löpande kan publicera serien.

Barns välfärd en hjärtesak
Att Nelson Mandela tillfälligt träder ur pensioneringen, beror enbart på att detta är ett projekt riktat till barn. Barns välfärd som alltid har varit en hjärtesak för Mandela.

Att läsa var ett av de få privilegierna han hade under sina 27 år i fängelse, berättade Mandela.

– Läsa, och förstå – och kunna reflektera över sig själv, det var det som gjorde att jag kunde träda ut i världen igen, sade Nelson Mandela. Den gåvan vill jag ge till alla.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".