"Yta i stället för innehåll"

Det finns skäl att anta att Sveriges Television kommer att legitimera och spä på politikerföraktet, skriver Björn Elmbrant med anledning av den planerade dokusåpan ”Toppkandidaterna”.

Vad vill de unga se? Min bild är att det finns ett stort sug bland många yngre människor efter tydliga och sammanhängande bilder av hur världen borde förändras och förbättras.

Det är alltså inte fel alls när Sveriges Television vill göra valprogram för unga vuxna. Men ska man ta publiken på allvar eller ska man dutta och lalla med den? SVT väljer med spöklik säkerhet det senare. Genom en dokusåpa ska de ungas intresse för politiken väckas.

Jag tror dessvärre att resultatet kan bli det motsatta. Och det ligger i själva dokusåpaformatets natur. Intriger och personfrågor kommer alltid att slå ut värderingar, idéer och övertygelser.

Den goda politiken kräver människor som är principfasta och beredda att ta ansvar. Dokusåpan premierar det manipulativa, flyktiga och ansvarslösa. Yta i stället för innehåll, med andra ord.

Det finns därför skäl att anta att i stället för att öka det politiska intresset, kommer Sveriges Television att legitimera och spä på politikerföraktet.

Men är inte den verkliga politiken också en dokusåpa?

Det kan se ut så på ytan ibland, men jag har oftast värjt mig för jämförelsen, eftersom jag vet hur många seriösa människor som efter bästa förmåga sliter inne i den politiska grottekvarnen. Jag träffade några riksdagsledamöter i veckan och en av dem utbrast: ”Det är ju vanmakt man oftast känner.”

På den här punkten kan man befara att SVT:s nya dokusåpa kommer att ge den rakt motsatta bilden: Makten är allt och kan den bara erövras av någon munvig 20-åring, så är saken klar. Då vinner man 250 000 kr och hela kungariket.

För de många tusen förtroendevalda i kommuner, landsting och riksdag är det närmast en skymf att Sveriges Television delar ut 250 000 kr till vinnaren i ”Toppkandidaterna”, när de själva ofta får betala dyrt för sina politiska uppdrag i form av ekonomiska uppoffringar och t o m avföring i brevlådan.

Och skulle det vara sant att också politiken ibland liknar en dokusåpa, är SVT:s roll då att förstärka den bilden, när verkligheten finns, med verkliga orättvisor och verkliga politiker som borde ställas till svars?

För några år sedan när jag skulle försöka vara lite lustig sa jag att fortsätter mediautvecklingen som den gör kommer jag och andra politiska journalister att sluta som vakter vid slime-bassängen - för sådana var vanliga i dåtidens förnedringsunderhållning i tv.

Idag är vi snubblande nära mitt gamla usla skämt, eftersom SVT ska genomföra sin dokusåpa med hjälp av bland andra tv:s egna reportrar, som istället för att ägna sin tid åt att tydliggöra skillnaderna mellan de verkliga alternativ som står mot varandra, ska leka med i ett fiktivt val med en fiktiv valvaka.

Ibland har det talats bekymmersamt om medialiseringen av politiken, att tv vill att politiker ska steka strömming i något matlagningsprogram, men inte tala politik.

Men med den planerade dokusåpan går SVT ett steg längre, i det fallet behöver man inte de politiska partierna alls för att göra valprogram.

De oälskade och försvagade politiska partierna och en del statsvetare kommer därför sannolikt att uppfatta ”Toppkandidaterna” som att public service-tv upphört att ha några demokratiska ambitioner.

Som ett brev på posten kommer antagligen upprörda krav på att de politiska partierna ska få egen tv-tid - utan obehagliga journalistiska motfrågor - eller att politisk tv-reklam ska tillåtas.

För som man bäddar får man ligga, som ordspråket lyder. Men alla vänner av radio och tv i allmänhetens tjänst har skäl att vara en smula bekymrade.

Björn Elmbrant, Studio Ett
bjorn.elmbrant@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".