Barnen skäms inför sina kamrater över att bli vräkta.

Vräkningar av barnfamiljer ska hindras

Eftersom fler än 1 000 barn varje år vräks från familjens hem lämnade i dag regeringens utredare Göran Johansson en rapport om hur man kan hindra vräkningar. I flera kommuner, som till exempel Solna, arbetar man redan aktivt för att förebygga vräkningar.

– Målet är att jag ska jobba förebyggande och att jag ska hitta en lösning som är långsiktig så att de inte får en ny hyresskuld, säger Sanda Krnjaic som är kommunal hyresrådgivare i Solna.

– Det är intensivt, många brev för att få kontakt, hembesök, lappar i lådan och till slut brukar jag få kontakt, säger hon vidare.

Hembesök och brevskrivning
21 dagar. Så lång tid har Sanda Krnjaic på sig att hjälpa en familj som har fått besked om uppsägning. Hinner hon inte, vräks familjen.

Hon skickar brev för att bestämma möte och kommer de inte gör hon hembesök, flera stycken om så behövs för att gemensamt hitta en lösning på den akuta krisen.

– Är det så att de vill så ringer jag och förhandlar med hyresvärden, istället för att de själva gör det. Vi försöker få till stånd en avbetalningsplan, säger Sanda Krnjaic.

Socialtjänsten ska meddelas
I den rapport som presenterades idag om hur vräkningar av barnfamiljer ska minska pekar utredaren Göran Johansson på att socialtjänsten agerar för långsamt och att hyresvärdar har blivit hårdare. Han föreslår därför en översyn av hyreslagen som tvingar en hyresvärd att meddela socialtjänsten inför en uppsägning.

Men Sanda Krnjaic tycker att hon lyckas arbeta förebyggande, tillsammans med många hyresvärdar.

– Till exempel vid sena inbetalningar försöker jag få hyresvärdarna att höra av sig till mig innan de tröttnar på familjen.

Vräkningarna minskade
Hyresrådgivare infördes i Solna i slutet på 90-talet. Omkring 40 vräkningar per år minskade till åtta-nio stycken. Liknande sätt att arbeta finns på flera ställen i landet. Till exempel i Bergsjön i Göteborg.

– Vi ringer varje måndag och hör oss för om det är någon ny avhysning på gång. Om det är det finns socialtjänsten med, säger Birgit Andersson Fräjdin som är boendesekreterare.

Andreas Hedberg
andreas.hedberg@sr.se

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".