Kraftigt sänkta EU-tullar på jordbruksvaror

EU-kommissionen kom idag med ett nytt förslag om tullar på jordbruksvaror som innebär den hittills kraftigaste sänkningen av tullarna. Det är ett försök att få igång de låsta förhandlingarna inom världshandelsorganisationen WTO. Men Frankrike motsätter sig sänkningen och fortfarande är hela handelsavtalets framtid osäkert.

Frankrike undrar om EU:s förhandlare verkligen talar å medlemsländernas vägnar och har mandatet att föreslå neddragningar i stöden till jordbruket i den storleksordning som nu sker.

Halverade tullar
Det senaste budet, och det sista i denna omgång av förhandlingen, innebär att importtullarna skulle sänkas med 35 till 60 procent. Det skulle i genomsnitt innebära neddragningar till nästan hälften jämfört med dagsläget.

Det grusar förhoppningen att de 148 WTO-länderna skulle kunna mötas om två månader i Hongkong och då ha nått en lösning i jordbruksfrågan, som bromsar andra frågor och som sätter stopp för det avtal som är tänkt att innebära att fattigdomen i världen minskar.

USA har föreslagit ömsesidiga minskningar i jordbruksstöden, och har gått med på sänkningar på upp till 60 procent, men tycker att EU erbjuder för lite. EU:s handelskommissionär Peter Mandelson har försökt att nå en mellanväg, men trycks tillbaka av Frankrike, som går i spetsen för flera jordbruksländer.

Hotar med veto
De franska bönderna utgör också en stark lobbygrupp som trycker på. Den franske presidenten Jacques Chirac varnade igår på sluttampen av EU-toppmötet i Hampton Court att Frankrike kan komma att använda sig av sitt veto rätt om EU driver frågan för långt.

Risken är stor att det inte blir någon överenskommelse kring jordbruksfrågan i detta varv heller.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".