Nu kartläggs Sveriges okända växter och djur

Det stora arbetet med att kartlägga Sveriges flora och fauna har nu inletts vid ArtDatabanken vid lantbruksuniversitetet i Uppsala. I Sverige finns uppskattningsvis 60 000 arter.
Arbetet går under namnet "Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna" - det beräknas ta tjugo år och resultera i mellan 100 och 150 böcker, men också finnas tillgängligt på Internet. Konstnärer ska knytas till projektet för att avbilda varje art. Många arter har idag i bästa fall ett latinskt namn, men ambitionen är att varje art också ska få ett svenskt namn. För många arter är kunskaperna bristfälliga, till exempel parasitsteklar, riskor och kremlor, sköldlavar och räkor. Man måste utbilda minst ett 40-tal nya experter för att klara av arbetet, säger Torleif Ingelög, föreståndare vid ArtDatabanken. Arbetet beräknas ta tjugo år. I dag kan man få leta i flera insektsböcker och floror för att kunna bestämma en art, en del finns beskrivet i svårtillgänglig gammal litteratur eller vetenskapliga uppsatser i spridda tidskrifter. Nu ska all artkunskap samlas ihop genom en målmedveten kraftansträngning. Syftet med hela artprojektet är att lära upp svenska folket om våra växter och djur och att göra arterna tillgängliga, berättar Torleif Ingelög.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".