Afrikansk svinpest

Svinpest i Kina väntas driva upp globala proteinpriser

1:35 min

Hälften av världens tamgrisar beräknas tills nyligen ha funnits i Kina, men nu är landet hårt drabbat av så kallad afrikansk svinpest. Det är ett omfattande utbrott som myndigheterna försöker att få stopp på, men också censurerar.

– Det är de små och medelstora grisuppfödarna som drabbas, för nödslakten gör att grisgårdarna förlorar två eller tre års investeringar och kompensationen är låg, konstaterar Peng Hui som förlorade några hundra grisar i Xingele på grässtäppen i den kinesiska autonoma regionen Inre Mongoliet på grund av myndigheternas förebyggande åtgärder.

Alla Kinas provinser har nu rapporterat fall av så kallad afrikansk svinpest, som orsakas av virus och oftast dödar smittade grisar snabbt, även om den är ofarlig för människor.

Konsumentpriset på fläsk gick upp med mer än 14 procent i april, jämfört med samma månad förra året, enligt statistikmyndigheten. Enligt rapporter kan priserna på fläskkött i Kina förväntas öka med så mycket som 70 procent under andra halvåret i år.

Omfattningen av problemet med smittskydd omfattas av censuren i Kina och kan inte publiceras fritt av kinesiska medier. Bara jordbruksmyndighetens siffror får citeras. Hittills har kinesiska myndigheter rapporterat att över en miljon grisar nödslaktats, inte hur många som dött av svinpesten.

Den tidigare grisuppfödaren Peng Hui avvaktar fortfarande och vet inte om det kommer att löna sig för honom som mindre uppfödare att börja igen. Enligt honom är det statligt och privat ägda jättegrisgårdar i Kina som kan gå stärkta ur fläskkrisen, tillsammans med dem som har speciella kontakter med myndigheter och de som skor sig på nödslakten.

– Våra grisar som togs om hand för destruering lokalt förstördes inte, utan det är mycket troligt att de når marknaden i form av köttbullar och korv, säger Peng Hui.

I mitten av maj rapporterades det första fallet av afrikansk svinpest i Hongkong. Och medier i Taiwan har vid flera tillfällen under våren rapporterat om att det flutit iland smittade griskadaver på ön Kinmen mellan Taiwan och fastlandet. I grannlandet Vietnam har 2 miljoner grisar redan dött eller nödslaktats.

Enligt en rapport från den holländska banken Rabobank förutspås svinpesten i Kina leda till högre efterfrågan och priser på protein på hela världsmarknaden, eftersom kinesiska konsumenter söker produkter som kan ersätta det allt mer svåråtkomliga grisköttet. Banken förutspår att 200 miljoner av Kinas tidigare omkring 500 miljoner grisar kommer att insjukna eller nödslaktas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista