Ekots lördagsintervju

Hans Dahlgren: Vi behöver bli radikalare i klimatfrågan

1:35 min

Regeringen vill att EU i framtiden ska kräva klimatåtgärder
av länder som vill sluta handelsavtal med unionen.

Det säger EU-minister Hans Dahlgren i Ekots lördagsintervju.

Hör hela intervjun här

– Vi kan ju inte klara klimatfrågan själva inom Europa. Även om vi gör alla rätt måste också amerikaner och kineser, ja hela världen måste vi ta ett gemensamt ansvar för klimatfrågan, så det är rätt att ställa de kraven.

De gröna partierna i EU-parlamentet har krävt att när EU ska förhandla ett nytt handelsavtal med USA, ska man också kräva att USA återgår till Parisavtalet, som Donald Trump lämnade för snart två år sen.

I valrörelsen inför EU-valet har också Socialdemokrater och Liberaler i parlamentet anslutit sig till åsikten att framtida handelsavtal måste innehålla någon form av klimatåtgärder från motparten, vilket regeringen nu också ställer sig bakom.

EU-minister Hans Dahlgren tror dessutom att De Grönas framgångar runt om i Europa kommer att kommer att innebära en mer radikal miljöpolitik i EU framöver:

– Vi behöver bli radikalare i klimatfrågan. De beslut som vi har fattat hittills räcker inte för att nå de mål som behövs för att verkligen få ett stopp på utsläppen av växthusgaserna som ju hotar hela vår planets överlevnad på sikt. Det är allvar nu.

– Engagemanget som unga människor framför allt visat, men jag tror alla har känt i den här valrörelsen: vi måste ta itu med klimatfrågan på ett konkret sätt. Den finns med oss nu, säger Hans Dahlgren, Sveriges EU-minister i Ekots lördagsintervju.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista