Digital bio - evenemang istället för film

Digital bio ska bli boten mot biografdöden. Det är film som kan sändas via satellit till vilken lokal som helst över hela landet. Regeringen lägger stor vikt vid digital bio i sin nya filmpolitik. Men den digitala satsningen har istället för ett brett utbud av film blivit till konferensprojektorer, visningar av fotbolls-VM och globala lanseringar i musikindustrin.

Det handlar om demokrati och att hela Sverige ska kunna gå på bio på premiärdagen.

Med digital bio kan man göra fler kopior så att filmerna kan visas i Sibbhult såväl som i Malmö. Det är den kulturpolitiska visionen och regeringen undersöker nu hur man ska stödja en utbyggnad av digital bio.

Men verkligheten är annorlunda. Folkets hus har byggt 19 digitala biografer i glesbygdssverige de senaste tre åren. Men det har inte visats så mycket just – film.

Håkan Bengtsson företräder Folkets Hus i Sandviken.

– Det vanligaste har varit just konferensverksamhet hittills och mycket sportevenemang och Fotbolls-EM. Och nu kommer Fotbolls-VM nästa år som vi hoppas visa med den här kvaliteten, säger han.

Visningslokaler för nöjesindustrin
De digitala biograferna är med sina satellitmottagare också visningslokaler för en global nöjesindustri.

Artisten Robbie Williams lanserade sin nya skiva i direktsändning i de digitala biograferna.

– Vårt mål är ju att visa olika typer av högkvalitativt innehåll. Om det sedan är ett led i en lansering så må det vara hänt. Det kan till och med vara så att vi i ett visst läge får betalt av en arrangör för att ställa upp i våra lokaler. Det är ju en ekonomisk verklighet som vi lever i att vi behöver få in kulor, säger Rickard Gramfors på Folkets hus & parker.

Jesper Lindau
jesper.lindau@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".