Försvagat Bushstöd i USA efter åtalet

I USA har diskussionen om vilka grunder USA hade för att invadera Irak tagit fart på nytt. På fredagen åtalades vicepresidentens närmaste man för att ha ljugit i förhör, i en affär där en hemlig agent röjdes i något som beskrivs som spelet om Irakkriget.

”Jag är besviken på Lewis Libby, på vicepresidenten och på presidenten. De har inte kongressens stöd i det här.” Så reagerade en republikansk kongressman, Tom Lewis, efter åtalet mot vicepresidentens närmaste man.

Hård kritik från demokraterna
Det är en vanlig reaktion från presidentens egna led på lördagen. Än hårdare är förstås kritiken ifrån det demokratiska partiet. Många där kräver nu en ny och oberoende utredning om på vilka grunder USA anföll Irak.

Vilseledde Vita Huset amerikanerna för att få stöd för en invasion, det vill demokraterna ha svar på.

Det som annars upprör USA dagen efter åtalet, är just själva åtalet, eller vad det egentligen innehöll. Själva historien handlar om att någon avslöjade namnet på en hemlig CIA-agent för journalister.

Ingen åtalas för att röja agenten
Syftet ska ha varit att misskreditera agentens man, en diplomat och kritiker av Irakkriget. Att röja en agent är ett allvarligt brott i USA, men ingen åtalas för det.

Åklagaren har istället åtalat Lewis Libby för att ha ljugit under förhör, om vad han visste om hur agentens namn blev känt.

Så frågorna som alla hoppades få svar på kvarstår fortfarande, vem läckte namnet och vad var syftet med att göra det. Och kanske framför allt, hur nära presidenten drogs planerna upp?

Sara Stenholm, New York
sara.stenholm@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".