Kritiserade EU-kommissionen - fick sparken

EU-kommissionen tystar en kritiker bland de anställda genom att förflytta henne från hennes nuvarande tjänst. Detta sedan hon i ett brev till president Prodi varnat för att kommissionens redovisningssystem är så ålderdomliga att det finns stora risker för fusk eller misstag.
Spanska Marta Andreasens uppträdande kan beskrivas på olika sätt. Ett är kommissionens synsätt, en anställd ska aldrig skriva till högsta ledningen utan att informera sin egen chef, i det här fallet budgetkommissionär Michaele Schreyer. Ett annat är att säga att Andreasen bara gjorde sitt jobb, om man arbetar med revisions, gäller det ju just att larma när allvarliga fel upptäcks. Oavsett vilken bild man vill ha framför näthinnan är faktum att Andreasen förflyttas. Hon har, enligt en talesman vid kommissionen, ägnat sig åt alarmerande oväsen i stället för att fokusera på sitt jobb, bristen på förtroende för henne gör att hon inte kan fortsätta. Det här lär spär på den kritik som redan finns bland många som arbetar eller arbetat vid kommissionen. Inte minst svenskar tycker ofta att byråkratin är mycket ålderdomlig och ger alldeles för litet utrymme för ansvar eller egna initiativ. Kommissionens anställningspolitik har varit på dagordningen på senare tid av flera skäl. För bara några veckor sedan sparkades en dansk generaldirektör sedan han lagt fram ett radikalt förslag om hur fisket ska minska inom unionen. Det finns misstankar om att fiskenationen Spanien gick i taket inför det förslaget och utövade påtryckningar mot kommissionen att ge generaldirektören sparken.
Willy Silberstein, Ekots korrespondent, Bryssel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".