Myndigheter dåligt handikappanpassade

Bara en femtedel av landets myndigheter har en handlingsplan för hur man ska öka tillgängligheten för funktionshindrade, trots att regeringen bestämt att alla myndigheter ska ta fram sådana handlingsplaner.

Enligt handikappombudsmannen Lars Lööw leder det här till att funktionshindrade stängs ute från myndigheterna.

– Det går alldeles för långsamt, att det finns många myndigheter som inte tar uppgiftema att vara tillgängliga för alla medborgare på allvar, säger han.

Krav på handlingsplan
Regeringen har bestämt att landets myndigheter ska ha en handlingsplan för hur de ska bli tillgängliga för funktionshindrade. Det kan innebära att information ska vara tillgänglig för synskadade och att det ska gå att ta sig in i myndighetens lokaler om man är rörelsehindrad.

Handikappombudsmannen Lars Lööw undersöker hur myndigheternas arbete går på uppdrag av regeringen. I år har bara var femte myndighet en handlingsplan, även om ungefär hälften jobbar på att ta fram en. Det är för få tycker Lars Lööw.

– Vi ser att en del myndigheter svarar att de inte anser att deras verksamhet är berörd av den förordning som styr deras ansvar. Jag delar inte den uppfattningen utan det är så att om man ska bedriva myndighetsverksamhet måste man faktisk inse att medborgarna har olika förutsättningar att ta del av verksamheten, säger han.

Många saknar riktlinjer
Flera av de myndigheter som saknar en handlingsplan besöks ofta av allmänheten, till exempel polis, högskolor och museer.

Bara en tiondel av domstolarna i landet har en handlingsplan, ytterligare en tredjedel ska ta fram det till februari nästa år. Domstolsverket, som samordnar domstolarnas information och hur lokalerna byggs om, saknar också en handlingsplan, säger informationschef Peder Jonsson.

– Vi har ju redan påbörjat och genomför ett antal aktiviteter när det gäller tillgängligheten. I de fall vi ser över lokalerna är att vi tar hänsyn till tillgängligheten. Sedan är förändring av lokaler stora och längsiktiga projekt och det tar tid innan man har gått igenom alla, säger han.

När kommer landets alla domstolar att vara anpassade så att även funktionshindrade har tillträde till dem?

– Det är för tidigt att fastställa ett speciellt datum för det.

Gamla lokaler en orsak
Gamla lokaler som är svåra att bygga om är en förklaring till att anpassningen går långsamt. 2008 är man fortfarande bara en bit på väg, enligt Peder Jonsson.

Men i december är domstolarnas nya gemensamma hemsida klar och där ska informationen vara tillgänglig för till exempel synskadade.

Andreas Öbrink
andreas.obrink@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".