Indien skärper tonen mot Pakistan

Efter Pakistans missilprover under helgen skärper Indien nu tonen rejält mot grannlandet. Indiens premiärminister Atal Bihari Vajpayee sade på söndagen att Indien håller på att tappa tålamodet med det han kallade Pakistan-sponsrad terrorism.
- Världen måste förstå att Indiens tålamod inte är gränslöst. Vi kommer inte att tolerera terrorattacker mot våra medborgare i all oändlighet. Det sade premärminister Atal Bihari Vajpayee i ett TV-tal på söndagen. Han drog paralleller till den globala amerikanska kampen mot terrorvåld och frågade retoriskt: hur kan Indien fortsätta att tolerera terrorism? Farhågor om kärnvapenkrig Vajpayee sa att han ångrade att inte Indien tog i med hårdhandskarna mot terrorismen direkt efter självmordsattacken mot Indiens parlament i New Delhi i december. Sedan dess har spänningen mellan Indien och grannlandet Pakistan stigit till en punkt som väckt farhågor om historiens första kärnvapenkrig. Indien anklagar Pakistan för att beväpna och finansierar terrorister som slåss mot indiskt styre i delstaten Kashmir. Medger ''diplomatiskt och moraliskt stöd'' Pakistan medger bara att man ger diplomatiskt och moraliskt stöd till det man kallar frihetskämpar, men Pakistan står under allt starkare internationell press att förhindra att islamistiska grupper infiltrerar in i indiska Kashmir. På måndagen väntas Pakistans president Pervez Musharraf hålla ett TV-tal, och förhoppningen är att det ska resultera i minskad spänning med Indien. Hotfull situation Men trots att båda länder verkar söka en diplomatisk lösning förblir situationen hotfull. Över en miljon soldater har dragits samman på båda sidor gränsen, och Pakistan genomförde idag för andra dagen en provskjutning med en robot, som åtminstone teoretiskt är kapabel att släppa en atombomb över Indien. Längs gränsen fortsätter länderna att utväxla granateld och artilleribeskjutning, bara under det här veckoslutet rapporteras 16 civila ha dödats i de båda länderna.
Nils Horner, New Delhi
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista