Billig krona bäddar för turistboom

1:29 min

Den svenska kronan har fortsatt att försvagas sedan årsskiftet och har inte varit så svag på åratal. Nu räknar den svenska turistnäringen med att den billiga växelkursen kommer att ge en rekordsommar för turismen.

– Människor vill köpa sina souvenirer från Sverige eftersom det inte är så dyrt här, säger Wei Jeare från Kina som står bland klungorna av turister framför slottet i ett blåsigt Stockholm.

Idag kostar en euro runt 10,70 och en dollar 9,60. Det är 10 år sedan euron var så dyr och 17 år sen dollarn kostade så mycket.

Nu hoppas besöksnäringen på en turistboom i sommar.
Thomas Jakobsson är branschekonomiskt-ansvarig för, Visita, svensk besöksnäring.

– Jag tror att den kommer att bli en eller två procent upp och det är ju så att vi kommer från de högsta nivåerna någonsin så det blir ju en typ av rekord.

Den senaste tio-årsperioden så har antalet gästnätter under sommaren ökat med nästan fem miljoner och de senaste åren när kronan har försvagats, det är då vi har sett att de utländska gästnätterna har ökat som mest.

Samtidigt gör den svaga svenska kronan att allt fler svenskar väljer att turista i Sverige. Och det investeras allt mer i turism i landet.

– Vi ser ett antal stora nya hotell som tillkommer framförallt i storstadsregionerna, så vi ser en kraftig tillväxt i utbudet, säger Thomas Jakobsson.

Men för turisterna är det inte bara växelkursen som har betydelse.

– Vi ville se alla europeiska städer, så kronans värde är inte anledningen till att vi åkte till Sverige, säger Elisa Welfes från Frankfurt i Tyskland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista