Regeringen tillåter licensjakt på gråsäl

2:00 min

Regeringens besked i dag om licensjakt på gråsäl välkomnas av Svenska jägareförbundet, som tror att det nu kommer jagas betydligt mer säl.
– Det tror jag helt säkert, säger Hans Geibrink på förbundet.

Tanken är att beslutet ska gynna det utsatta torskbeståndet i Östersjön.

– En del av problemet är att det finns väldigt mycket gråsäl, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson.
– Det sprider parasiter, man äter samma föda, säl äter väl också torsk till viss del.

I dag är det endast tillåtet med skyddsjakt på säl, vilket medför stora begränsningar, menar Hans Geibrink på jägareförbundet.

– Med licensjakt har vi chans att börja förvalta gråsälarna, säger han.

Vad är skillnaden rent praktiskt för den som vill jaga säl?
– Enkelt uttryckt att skyddsjakt är uttryckt för att förhindra sälar från att skada redskap. Jakt får bedrivas inom 200 meter från den plats där det har blivit skada på redskap. Så det blir ett väldigt begränsat område.

Redan förra månaden uppmanade riksdagen regeringen att införa licensjakt på säl. Tillkännagivandet fick stöd av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna.

Nu väljer regeringen alltså att följa uppmaningen och kommer fatta formellt beslut om ändring i jaktförordningen de kommande veckorna.

Monica Winder, professor i marinbiologi vid Stockholms universitet, har forskat på sälarnas påverkan på torskbeståndet. Hon tror inte att licensjakt är en effektiv åtgärd.

– Enligt vår studie så har sälarna ingen stor inverkan på torskpopulationen, säger Winder, som menar att miljöförändringar och fiskekvoter är viktigare för torskens framtid.

Regeringen meddelar i dag även att man kommer driva på för att EU ska införa totalstopp av torskfiske i östra Östersjön från den 1 juli.

Beslutet kommer efter en rekommendation från havsforskningsrådet Ices i förra veckan. Rådet har lämnat samma rekommendation tidigare, och Sverige drev frågan då också, men utan resultat.

Jennie Nilsson tror att det finns bättre förutsättningar att lyckas nu.

– Vi väljer nu att vara väldigt offensiva och driva på väldigt tydligt med förhoppning och tro om att vi kommer få med oss de andra länderna, säger hon.