Export ökar

Svag krona ger dyrare begagnade bilar

1:55 min

Att den svenska kronan blir allt svagare, gör att allt fler begagnade bilar exporteras, och att priserna på begagnade bilar stiger.

– Det är brist på begagnade bilar i Sverige, och priserna justeras upp, det säger Peo Siwertson, sverigechef på BCA, som säljer bilar på auktion.
 
Här i Sverige så håller BCA till utanför Södertälje, och när jag träffar Peo Siwertson så står det tre trailers fullastade med bilar, som ska iväg till sina nya ägare, ofta bilhandlare i andra europeiska länder. För den allt svagare kronan har gjort det intressantare för utländska handlare att köpa begagnade bilar i Sverige. Här i Sverige säljer BCA 20 000 bilar per år på auktion, totalt för hela Europa handlar det om 1,5 miljoner.

Förra året ökade exporten av begagnade bilar från Sverige med över 60 procent, och första kvartalet i år var ökningen 16 procent, enligt siffror från Motorbranschens riksförbund.

Bland annat är det alltså den allt svagare kronan som gör det attraktivt för utländska handlare att köpa begagnade bilar i Sverige, och det har också märkts på priserna. Enligt KVD, som säljer bilar på auktion, har priserna ökat med sex procent på ett år.

Tommy Letzén, vd på Motorbranschens riksförbund håller med om att priserna stigit, men säger också att elbilar, och elhybrider, är extra utsatta.

– Där är det bilar som stannar väldigt kort tid i Sverige, utan det är medveten upphandling från Norge. Man går in och säger att när miljöbonusen är utbetald, så köper jag gärna din bil, och då handlar det om bilar som är mellan sex månader och ett år gamla, det säger Tommy Letzén, vd på Motorbranschens riksförbund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista