Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt färre vårdplatser på svenska sjukhus

Antalet vårdplatser på de svenska sjukhusen har nästan halverats de senaste tio åren. Nästan 30 000 platser har försvunnit. Enligt en sammanställning som Landstingsförbundet har gjort har vården samtidigt blivit effektivare, och enligt Roger Molin som är enhetschef vid förbundets hälso- och sjukvårdsavdelning kompenserar kortare vårdtider och smidigare behandlingar de försvunna platserna.
Just anställda i vården är bland de som ofta blir sjukskrivna och Roger Molin tror att arbetsvillkoren har blivit hårdare. Ungefär 30 000 vårdplatser finns kvar på de svenska sjukhusen, men det var nästan dubbelt så många för tio år sedan, då kom sparkrav och platser försvann, ofta tillsammans med personal. Men samtidigt, visar en sammanställning som Landstingsförbundet har gjort, så har vårdens effektivitet ökat. Man stannar kortare tid på sjukhus, och ofta behöver man inte läggas in alls. Ett exempel är Karolinska sjukhuset utanför Stockholm, där ungefär 350 platser försvunnit, och där landstinget lagt ner flera andra sjukhus i närheten. Och även om vården har blivit effektivare så leder bantningen exempelvis till väntetider för den som ska läggas in. På lungmedicinska avdelningen finns i dag 21 vårdplatser, berättar Lottie Landenfeldt, sjuksköterska. För tre år sedan var de 36. Antalet har skiftat med antalet anställda sjuksköterskor. Hon tycker att antalet vårdplatser i dag är för litet. Roger Molin tycker inte att det behövs fler vårdplatser, om bara vården utanför sjukhusen fungerade bättre. - Jag tror att de vårdplatser vi har i dag är tillräckliga, givet att man lyckas öka den öppna vårdens kapacitet, säger han. Samtidigt så är det en arbetsplats i vården många av de omdiskuterade sjukskriva kommer ifrån. Roger Molin tror att nedragningen av platser och effektivare vård har gjort jobbet hårdare. - Det har säkert inneburit hårdare arbetsvillkor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".