Ny lag ska underlätta organdonation

1:58 min

Det saknas regler för hur en döende patient som kan bli aktuell för organdonation får behandlas. Det vill regeringens utredare Sten Heckscher ändra på som idag presenterade sina förslag.

Viljan att donera organ i Sverige är hög men trots det är antalet donationer för få och köerna långa. Varje år dör ungefär 40 personer på grund av bristen på organ.

Frågan om hur man ska få fler att donera organ utreddes så sent som för två år sedan. Utredaren lade då fram flera förslag men inget genomfördes eftersom regeringen ställde sig frågande till om förslagen var förenliga med grundlagen.

Nu har frågan utretts på nytt och lagändringarna som nu föreslås kräver ingen grundlagsändring. Bland annat vill utredaren att det ska bli tydligare hur en döende patient får behandlas för att det ska bli möjligt för denne att donera organ. Idag finns nämligen inga regler kring exempelvis när vårdpersonalen får börja ge så kallad organbevarande behandling - något som skapat stor osäkerhet inom vården, menar Sten Heckscher.

– Framför allt har det inneburit en osäkerhet hos läkare och sjuksköterskor som känt sig otrygga med vad man får och inte får göra. Och det har varit ganska allvarligt på sina håll.

När lagändringarna kan komma på plats kan det ansvariga statsrådet, socialminister Lena Hallengren, inte svara på. Utredaren Sten Heckscher tycker att förslagen borde vara på plats redan nästa år.

– Man räddar liv på det här viset. Och därför är det viktigt att man sätter en skaplig fart på det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista