Utsläppen i Norden ökade under 2018

1:46 min

Utsläppen av klimatgaser ökade i alla de fyra stora nordiska länderna under förra året. Miljö- och klimat­minister Isabella Lövin (MP) är bekymrad.

– Det är väldigt frustrerande och vi måste öka takten i arbetet, säger Isabella Lövin.

De nordiska länderna har ofta lyfts fram som ett internationellt föredöme vad gäller åtgärder för att minska klimatpåverkan. Men 2018 gick utsläppen åt fel håll.

Under måndagen kom uppgifter från Norge om att utsläppen av växthusgaser där förra året ökade med 0,4 procent. Under våren har det kommit preliminära uppgifter från Sverige, Danmark och Finland om något större utsläppsökningar än de i Norge.

– Det är klart att det är allvarligt. Sedan är det också ett tecken på att de nordiska länderna kanske har börjat sitt klimatarbete tidigare och också tagit de lägst hängande frukterna med energieffektivisering i bostadssektorn och de stora industrierna, säger Isabella Lövin och fortsätter:

– Nu behöver vi ta oss an de större frågorna, så som beroendet av fossila bränslen i transportsektorn och omställningen i den tunga industrin där man inte kan energieffektivisera särskilt mycket mer utan där man måste ha nya processer.

Isabella Lövin vågar inte ge någon prognos för hur stora de svenska och nordiska utsläppen blir i år, men hon gillar klimatutspelet från Finlands nya regering.

– Jag kan väl bara gratulera Finland där regeringen har deklarerat att man vill vara klimatneutralt till 2035. Vi får se närmare hur man definierar det men det är viktigt att det finns länder som vill gå före och vara mer ambitiösa. Sedan har vi ett stort beting framför oss för att också förverkliga detta, säger hon.

I Sverige släpptes i fjol ut klimatgaser motsvarande strax över 53 miljoner ton koldioxid. Trots betydligt färre invånare ligger Finland, Norge och Danmark på ungefär samma nivå som Sverige. Utsläppen i våra närmaste grannländer låg i fjol på mellan 51,9 och 56,5 miljoner ton koldioxidekvivalenter, enligt ansvariga myndigheter.

Island har ännu inga färdiga uppgifter om klimatutsläppen för 2018, men där skedde en ökning året före. Räknat per invånare hade Island år 2016 Europas största utsläpp av växthusgaser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista